Vesti

0

Brankica Janković: Starije osobe u Srbiji jedna od najčešće diskriminisanih grupa

Autor: IG

Izvor: Beta

Brankica Janković: Starije osobe u Srbiji jedna od najčešće diskriminisanih grupa

Izvor: Foto: Medija centar

Kako je saopštio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u srpskom društvu postoje ukorenjeni stavovi o neproduktivnosti starijih, da su oni pasivni primaoci pomoći, te uglavnom predstavljaju teret za okolinu.

Ona je dodala da zlostavljanje ne mora biti isključivo fizičko, seksualno ili psihološko, nego i finansijsko – koje je u našoj zemlji veoma rasprostranjeno.

Brankica Janković navela je da pored bolje koordinacije svih službi nadležnih za rešavanje slučajeva nasilja nad starijima neophodno je obezbediti žrtvama nasilja i besplatnu pravnu i socijalnu pomoć.

"Neophodno je i izmeniti i dopuniti zakone koji regulišu pravnu zaštitu od nasilja, pre svega Porodični zakon i Krivični zakonik i definisati posebno krivično delo zanemarivanja i zlostavljanja starijih", navela je ona.Prema njenim rečima, borba protiv diskriminacije i zlostavljanja starijih podrazumeva i širenje pozitivne slike o starenju, odnosu prema starijim osobama, njihovom ogromnom doprinosu društvu i ulozi koju i danas imaju.

Srbija, kao i sve zemlje članice Ujedinjenih nacija, obeležava 15. jun - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR