Zabranjen promet stoke u Pčinjskom okrugu zbog pojave bolesti

Beta

13. 06. 2016. u 14:01

Promet stoke i održavanje stočnih pijaca na teritoriji Pčinjskog okruga zabranjeni su zbog pojave bolesti kvrgave kože koja napada isključivo krave i bivole. U Bujanovcu i Bosilegradu potvrđena bolest u tri domaćinstva

Забрањен промет стоке у Пчињском округу због појаве болести

Ilustracija

Promet stoke i održavanje stočnih pijaca na teritoriji Pčinjskog okruga zabranjeni su zbog pojave bolesti kvrgave kože koja napada isključivo krave i bivole, izjavio je danas agenciji Beta zamenik direktora Veterinarske stanice u Vranju Dejan Tričković.

U opštinama Bujanovac i Bosilegrad do sada je potvrđena bolest kvrgave kože u tri domaćinstva u kojima je uništeno ukupno 25 krava, a simptomi bolesti pojavili su se kod krava u još dva domaćinstva - u opštini Bujanovac i u opštini Trgovište, izjavio je Tričković.

"Novi slučajevi bolesti kvrgave kože u opštinama Bujanovac i Trgovište, koji su prijavljeni jutros, vode se kao sumnjivi dok traju laboratorijska ispitivanja. Na teritoriji grada Vranja do sada nije bilo prijavljenih takvih slučajeva a ekipe Veterinarske stanice su stalno na terenu i vrši se nadzor ali se preduzimaju i preventivne radnje da se bolest ne bi širila", kazao je Tričković.On je rekao da se bolest u Srbiju proširila iz pravca Makedonije i Bugarske.

"Bolest nije opasna po ljude a na životinje je prenose insekti. Poljoprivrednicima preporučujemo da stoku ne izvode na pašu a da na štale u kojima stoka boravi stavljaju zaštitne mrežice protiv insekata", rekao je Tričković.

Prema njegovim rečima, bolest kvrgave kože pojavila se prvo u Africi a zatim je preko Bliskog istoka stigla i do Grčke, Makedonije i Bugarske, odakle je došla i u Srbiju.

Ovo je prvi put da je bolest kvrgave kože registrovana u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije