Srbiji novi uslovi?

Goran Čvorović

12. 06. 2016. u 10:30

Pojavile se nove neizvesnosti oko otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima naše zemlje sa EU. Sporna pitanja manjina, odnosi sa Prištinom... Zahtevi Finske i Mađarske

Србији нови услови?

BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

U BRISELU se iza zatvorenih vrata i dalje vode žustre debate o tome kakva treba da bude zajednička pregovaračka pozicija Ervopske unije prema Beogradu. Kako prenosi nemački "Dojče vele", neizvesnost prati najavljeno otvaranje poglavnja 23 i 24, koje se očekuje najverovatnije do kraja juna.

Iz dokumenta u koji je "Dojče vele" imao uvid, navodi se da susedi od Srbije traže bolju zaštitu manjina, a Nemačka najavljuje da će ostala pregovaračka poglavlja biti otvorena kada bude napredovala normalizacija odnosa sa Kosovom. Takođe, kako se ukazuje, različite manje ili veće zahteve imaju Rumunija, Bugarska i Mađarska, ali i Nemačka i Finska.

- Tokom sastanka radne grupe Evropskog saveta zadužene za pitanja proširenja, predstavnici Nemačke su prethodne sedmice ostali na poziciji da se pregovaračka poglavlja mogu otvarati samo ukoliko dođe do daljih pomaka u normalizaciji odnosa sa Kosovom - stoji u ovom dokumentu. - To, ipak, ne važi za već otvorena poglavlja 35 i 32, kao ni za poglavlja 23 i 24, koja bi trebalo da budu otvorena uskoro.

Ukazuje se takođe da će ostalih poglavlja Nemačka podržati tek "u svetlu napretka u zatvaranju preostalih rupa u primeni sporazuma o normalizaciji iz aprila 2013.

Iz još jednog poverljivog dokumenta, nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, u koji je "Dojče vele" takođe imao uvid, navodi se "da Berlin zahteva da Beograd i Priština nastave tehnički dijalog, ali i razgovore visokih političkih predstavnika, čim se formira srpska vlada".

ODLUKE - HOLANDIJA se nada da će tokom svog predsedavanja EU, koje ističe krajem juna, biti otvorena poglavlja 23 i 24. Ipak, države članice donose konačnu odluku o tome - poručio je nedavno za "Novosti" portparol holandskog predsedništva EU Dirk Jan Fermej.

Izvor "Novosti" iz Evropskog saveta pojašnjava da će zahteva uvek biti sve dok traju pregovori i da će Srbija, u svakom slučaju, morati u potpunosti da se usaglasi s evropskim tekovinama, uključujući i puna prava manjina ili nezavisnost pravosuđa.

- A to je dugačak proces. Važno je da su se sve zemlje složile da poglavlja 23 i 24 budu otvorena. Ukoliko se postigne saglasnost, različite primedbe prestonica biće unete kao merila koja će Srbija morati da ispuni do zatvaranja određenih poglavlja - kaže naš sagovornik.

Ono što bi sada, eventualno, moglo da poremeti praktično već postignut dogovor o otvaranju navedenih poglavlja, nisu ni manjine, ni pravosuđe, već nedavni negativni izveštaj Serža Bramerca. Zemlje članice tim povodom mogu da reaguju na nivou radne grupe, na sastancima ambasadora ili na samom ministarskom sastanku predviđenom za 20. i 21. jun u Luksemburgu.

Inače, u radnoj grupi zaduženoj za proširenje sede predstavnici Evropske komisije i svih članica. Iz protokola se vidi da hrvatski predstavnik nije više imao posebnih primedaba, ali su zato predstavnici Mađarske, Rumunije i Bugarske naglasili značaj monitoringa i zatražili da Brisel proverava da li će se Srbija držati zadatih rokova za ispunjavanje akcionog plana.

IZBORI BERLIN, kako navodi "Dojče vele", insistira i da se evropska pregovaračka pozicija proširi tako da se pomenu i "zabrinjavajući" glasovi tokom srpske predizborne kampanje. Prema stavu nemačkih diplomata, prečesto su u prvi plan tokom debate isticani "nacionalni interesi Srbije na Kosovu i u Republici Srpskoj", a premalo se govorilo o "ambicijama za pristup EU".

Stav Rumunije je da Brisel od Srbije mora jasnije da traži bolje omogućavanje verskih službi na jeziku manjina.

Čini se, ipak, navodi "Dojče vele", da u ovoj fazi neće biti daljih zatezanja ni blokada, jer je stav Evropske komisije o rumunskom zahtevu da je akcioni plan Srbije o zaštiti manjina dovoljan, odnosno da ne treba tražiti više, jer su ispunjeni standardi Okvirnog sporazuma za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope.

Taj dokument je usvojen 1995. a Srbija ga je potpisala 2001. godine. Na primedbe da treba strogo kontrolisati tempo kojim Beograd ispunjava ono što je zacrtano u akcionom planu za poglavlja 23 i 24, u Evropskoj komisiji navode da je "kvalitet važniji od brzine".


HELSINKI ZA NEZAVISNO PRAVOSUĐE

IZ dokumenta radne grupe Evropskog saveta zadužene za pitanja proširenja proizlazi da je posebno predstavnik Finske naglasio značaj nezavisnog pravosuđa, primerenog trajanja procesa, poboljšanja obrazovanja sudija i tužilaca, sprovođenje akcionog plana za borbu protiv korupcije i poboljšanja zakona o zaštiti podataka.

- Helsinki nije tražio da se u zajedničku pregovaračku poziciju sada uvode novi elementi, ali će tokom pregovora insistirati na pobrojanim temama - prenosi "Dojče vele".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

SuverenaAnonimka

12.06.2016. 10:48

Пошаљите их тамо по срБском... и ојачајмо са братском Русијом која не условљава и која је постала са Путином модерна и јака држава на коју се може ослонути

vucko

12.06.2016. 11:41

@SuverenaAnonimka - Nema od toga nista dok narod neshvati da mora na ulicu i dizati bunu.

Србин

12.06.2016. 10:57

Мајку,оца,сестру,брата, ма све би дали само да затражи ЕУ. На овако ниске гране нисмо пали никада у историји али имамо великог вођу тако да не треба да бринемо...

bager

12.06.2016. 11:24

@Србин - Nikad nismo imali ovoliko korumpiranih vodcih licnosti i politicara,,njima je jedini cilj licno bogacenje,licni interesi i uspeh svoje familije ,,toliko o jedinstvu srba i srpstvu ,,sad uzvikujete ,ziveli vazali i ziveli gospodari

buda

12.06.2016. 11:02

Uspjeh diplomatije...Ljubljenje sa merkelovom...Stvarno je vrijeme za lupiti sakom o sto.Svim ovim divljacima smo uvijek bili trn u oku i sada je doslo njihovih 5 minuta.Iskreno,nema nam spasa,sva braca su nas izdala.Ovddje se samo razumije jezik sile.Diplomate su kriminalci i lazovi,kako strani tako i nasi.Vrijeme je za okretanje ploce,nemamo puno vremena...

Макса 1389

12.06.2016. 11:16

Хвала лепо јевропо ! Јасно је ко дан ви нас нећете али ни ми више нећемо да нас вучете за нос ! Овакво условљавање води даљем распарчавању Србије ! Оваквих мањинских права као у Србији која имају стварну примену нема нигде у вашој унији ! Зато са вама само економска сарадња ако и то хоћете али неверујем ! Збогом еу нећемо са вама ! КРАЉЕВИНА СРБИЈА ! ! !

Cole5

12.06.2016. 11:33

Za ove ucene ima rešenje, dovoljno je da neko iz trećeg ešalona vlasti da nezvaničnu izjavu u poverenju nekom zapadnom novinaru da se u Srbiji razmišlja da vojna baza Ponikve bude ustupljena Rusima i da ona postane pandam američkom Bonstilu. Budite sigurni da bi svi iz evrope sve sa amerima, kanadjanima i australijancima se utrkivali ko će Srbiji ponuditi bolje uslove, veće investicije, a sto se poglavlja tiča sva di bila otorena i zatvorena po ubrzanoj proceduri....

БЛЕСИНГЕР(шипац)

12.06.2016. 12:00

Живела Велика Србија и Срби ... "тиха вода брег рони" ...

Стефан Зоран

12.06.2016. 13:03

@БЛЕСИНГЕР(шипац) - Рони... Мало по мало, одрони нам од Велике Србије Скадар, Дубровник, Херцеговину, Македонију, Крајину, Босну, Црну Гору... Само што не уруши Косово и Метохију. Све оно што су наши далеки преци градили и учвршћивали, а наши дедови обнављали, полако нестаје...

Gvatemala

12.06.2016. 12:03

Sve sta god se cuje od EU i njenim uticajnim clanicama pojedinacno,plod je srbske politike u kontinuitetu.Nista se nije preseceno i posle 25 god,sve je ostalo da vreme promeni.Najruzna slika je zadnjih dana dosla sa Kosova,tamo se rusi u najbrutalnim nacinom sve ono sto je postignuto i ulazi se na neke opasne avanture,i kad nesto se pojavi dole eto problemi sa svijuh strana.

pametni

12.06.2016. 12:13

buda: nije lose . samo preciziraj sto na celu msp se nalazi dacic. i jos pitaj ko snosi odgovornost za cinjenja i necinjenja vlade tj. ukljucujuci i msp.

ЗоЗоНаЦ

12.06.2016. 12:27

сваких месец дана нови услов... како би слатко било да вас више не слушамо ах па доста је више...

Euro krem

12.06.2016. 12:53

@ЗоЗоНаЦ - Стиже лето, сад ће они на Бахаме, Дубаи, Маурицијус... Мало да 'да'немо душом. Него, брине ме овај што не иде на одмор и ради 25 сати дневно.

Vizantijski vizionar

12.06.2016. 13:19

Članstvo sa EU leži na principu jednakosti da svi jednaki su u procesuiranju kod je reč o tužilaštvu i sudu. Konvencija UN o civilnim i političkim pravima.

Petar

12.06.2016. 14:28

@Vizantijski vizionar - Da su konvencije UN poštovane (naročito od SAD) nikada ne bi Srbija bila bombardovana, a ponajmanje RTS... O čemu govorite?

Mirko

12.06.2016. 14:03

Ma dosta vise. Koja ljudska prava od zemalja koja grade Berlinske zidove ko de stigne. Dosta vise, ne trebaju nam.A i ovako i onako su propali.

milan lala

12.06.2016. 15:40

Cuj zahtevi Finske ??? tragi komedija . Pa s obzirom da Srbija mnogo utice na svakodnevni zivot Finaca mora da o zahtevima Finske povedemo racuna . Hahahahahahaha . .

Mladja

12.06.2016. 17:19

@milan lala - Verovatno nisi procitao zahteve Finske jer da si ih procitao ne bi se javljao.

gr...

12.06.2016. 17:14

Evropo samo nastavi tako da nas sprecavas bicemo ti zahvalni do neba, u to odabrano drustvo nama sa brdovitog balkana nije mesto, a nasoj vladi da porucim idite vi u EU a nas ostavite da se okrenemo prema istoku...

bina

12.06.2016. 18:40

@gr... - Ne bi rekao da ce te biti zahvalni,ili pak kao pojedinac govoris po drugom padezu mnozinstvo.Ovo mora da je tako jer zadnjih dve decenije iz Srbije otislo preko 50 % strucnog kadra po EU,i veliki broj sposobne radne snage ,to jes mladi.Oni i jos vise od polovine stanovnistva koji su u zemlji ne dvoji misljenje s'tobom.

Vizantijski vizionar

12.06.2016. 17:41

Da finci oni su fina nacija vrlo zabavni ali vas teraju da mislite.

nesa

12.06.2016. 18:01

ne shvatam zasto idemo u provaliju. nije mi jasno kako cemo da ispunimo zahteve 28 clanica.sta mi smetamo finskoj. najbolje bi bilo da se mi lepo iselimo iz srbije a da njome vladaju madjari,hrvati,bosanci,crnogorci kosovari,makedonci,bugari i rumuni mislim da ni onda ne bi usli u evropsku uniju.mi treba da gledamo senbe da smanjimo korupciju i da se priklonimo drzavama koji ce kako tako da nas smatraju ravnopravnim jer nas ipak malo ima

Djordje Petrovic

12.06.2016. 21:53

Vec sam poceo da gubim nadu. Srecom Finci i Madjari su preuzeli stafetu. Ma cim se malo srede Hrvati na domacem planu, pocece oni da zatezu. Onda smo mirni.

European Union - The Final Countdown

12.06.2016. 23:22

"Srbiji novi uslovi", зар је то још увек вест. Или чак (рекло би се по наслову) - изненађење?

Darko035

13.06.2016. 12:04

Opet ja kazem najbolje da sami sebe gledamo i da se uredjuje drzava za narod svoj a ne za druge nacije opet Srbija zivi za Srbe i druge narode koji zive u njoj a ne za nekog izdaleka i ko zna odakle sve. Zivela SRBIJA i NAROD U SRBIJI I KO SE OSECA NJENIM NARODOM :)