Ex -Yu

Crna Gora bez referenduma ide u NATO?

Crna Gora bez referenduma ide u NATO?
Crna Gora bez referenduma ide u NATO?

PODGORICA - Grupa crnogorskih poslanika podnijela je rezoluciju o NATO, što predstavlja još jedno guranje države mimo referenduma u vojnu alijansu, pišu "Večernje novosti".

Poslanici DPS, Pozitivne, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka podnijeli su predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO i zatražili vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o tom dokumentu.

U predloženoj rezoluciji navodi se da je Crna Gora tokom deset godina od obnove nezavisnosti pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta - članstva u NATO i EU.

“To nije ekskluzivni izbor ni vlasti, niti bilo koje partije, niti političke i intelektualne elite”, navode potpisnici rezolucije.

Ovih dana istraživanje DAMAR-a o raspoloženju građana Crne Gore prema članstvu u NATO podiglo je buru, pa je Pokret za neutralnost zatražio da ta agencija objavi upitnike najnovijeg istraživanja o podršci NATO, kako bi se otklonila sumnja na sugestivnost pitanja. Najnovije istraživanje DAMAR-a pokazalo je da bez obzira na to da li građani podržavaju učlanjenje ili ne, njih 77,5 odsto smatra da će Crna Gora postati članica NATO.

U reakciji “neutralaca” navodi se da svi objavljeni podaci agencije predstavljaju posledicu konstantnog medijskog pritiska i jednostranog izvještavanja o uslovima i napretku Crne Gore na putu ka NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije