Capital.ba

Intel i Micron predstavili 25-nanometarsku NAND tehnologiju

02.02.2010. / 16:22

SANTA CLARA , Firme Intel i Micron Technology predstavile su prvu 25-nanometarsku NAND tehnologiju, objavljeno je iz Intela.
NAND flash memorija u elektroničkim se uređajima koristi za čuvanje podataka, koji ostaju spremljeni i nakon isključenja uređaja. Kako se navodi u saopštenju, 25-nanometarska tehnologija proizvodnje NAND memorije – najmanja poluvodička tehnologija na svijetu – omogućit će čuvanje više muzičkih, video i drugih podataka na uređajima zabavne elektronike i u računarskim aplikacijama.

U IM Flash Technologies (IMFT), zajedničkoj firmi grupe Intel i Micron Technology, pomoću 25-nanometarskog proizvodnog procesa proizvode se NAND uređaji kapaciteta 8 GB. Uređaj je velik samo 167 kvadratnih milimetara, što je otprilike veličina središnjeg otvora na CD disku. No na njega je moguće čuvati deset puta više podataka nego na standardni CD disk.

Intel i Micron svakih 18 mjeseci podvostruče gustoću NAND memorije, što omogućuje manje, ekonomičnije i snažnije memorijske proizvode, ističe se u saopštenju. U firmi IMFT 50-nanometarsku tehnologiju proizvodnje uveli su 2006. godine, a 2008. godine prešli su na 34-nanometarsku.

Tržištu su već ponuđeni probni primjerci 25-nanometerskih 8-GB uređaja, a serijska proizvodnja predviđa se za drugo tromjesečje ove godine. Uređaj proizvođačima zabavne elektronike pritom nudi najveću memorijsku gustoću na jednoj podlozi, koja je sastavljena od ćelija na više nivoa (Multi-Level Cell, MLC), svaka kapaciteta od dva bita.

U poređenju s prijašnjim generacijama, na novom se uređaju broj čipova smanjio za približno 50 odsto, čime se omogućuje stvaranje manjih, gušćih te ekonomičnijih uređaja. Na primjer, za 256-GB SSD disk odsad su potrebna samo 32 takva uređaja (prije 64), 32-GB pametni telefon treba ih samo četiri, a 16-GB memorijska kartica samo dva, ističu iz Intela.  Poslovni. hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!