Automobili

Petak, 10.06.2016.

11:49

Volvo predstavio kamion koji troši 30% manje goriva

Novo konceptno vozilo kompanije Volvo Trucks pokazuje na koji način je moguće drastično povećati produktivnost kod dugolinijskog transporta. Tajne koje se kriju iza ovakve izuzetne uštede goriva su aerodinamični dizajn i manja masa vozila.

Izvor: B92

Volvo predstavio kamion koji troši 30% manje goriva
Foto: Volvo Trucks

Uz podršku Švedske agencije za energetiku, kompanija Volvo Trucks je razvila novo konceptno vozilo, Volvo Concept Truck. Rezultat petogodišnjeg istraživačkog projekta je stvaranje energetski efikasnih vozila, a novo konceptno vozilo smanjuje potrošnju goriva za više od 30%.

Jedan od ključnih faktora niske potrošnje goriva je poboljšanje aerodinamičke efikasnosti za 40% koje se odnosi i na tegljače i na prikolice.
Foto: Volvo Trucks
"Modifikovali smo vozilo i maksimalno ga optimizovali da bi imalo bolju aerodinamiku. Na primer, umesto retrovizora upotrebili smo kamere. Time je smanjen otpor vazduha, pa je potrebno manje energije da se kamion pokrene", objašnjava Oke Otzen, glavni menadžer projekata.

Pored aerodinamičkih poboljšanja, konceptno vozilo je opremljeno pneumaticima nove generacije sa manjim otporom kotrljanja a prikolica je lakša za dve tone u odnosu na referentnu prikolicu, što se odražava ili na manju potrošnju goriva ili na veću korisnu nosivost. Osim toga, projekat obuhvata i poboljšanje pogonske grupe.
Foto: Volvo Trucks
Volvo Concept Truck projekat je započet još 2011. sa ciljem je da se efikasnost kamiona za dugolinijski transport poboljša za 50%, a najnoviji koncept je testiran na švedskim putevima u jesen 2015. godine.

Budući da je konceptno vozilo deo istraživačkog projekta, ono neće biti dostupno na tržištu. Međutim, neke od njegovih aerodinamičkih karakteristika već su implementirane na serijski proizvedena vozila kompanije Volvo Trucks, dok se primena ostalih rešenja može očekivati u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: