• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca ukrala kengura iz ZOO vrta?!

Za prošlogodišnju krađu i uginuće dva kengura iz prestoničkog zološkog vrta odgovorno je petoro dece uzrasta od osam do 13 godina.

Iako su mnogi pretpostavljali da iza čestih krađa životinja stoji zoomafija, prema saznanjima policije za kengure su ipak odgovorni - radoznali mališani koji su životinje izneli ispod majice.

Kako je "Presu" potvrđeno u policiji deca su se na krađu odlučila "iz obesti, a ne zbog organizovane pljačke".

Iako priča zvuči potpuno neverovatno, prema rečima nadležnih u policiji, deca su prvo preskočila ogradu i ušla u kavez sa kengurima.

Pet dečaka je tog poslednjeg dana septembra prošle godine ušlo u "Vrt dobre nade" da bi pokupili novčiće koje sugrađani bacaju u fontanu. Tada im je, kako je utvrdila policija, "sinula ideja" da iz Vrta ponesu i kengura.

Jedan od njih je preskočio ogradu i ušao u kavez sa 14 kengura, a dečak je odabrao jedno muško mladunče za sebe, stavio ga ispod majice i preskočivči kavez i ogradu Zološkog vrta pobegao! Ostala četvorica dečaka vrt su napustila na glavnom ulazu.

Međutim, mladunče se kradljivcu posle nekog vremena istrglo iz naručja i preplašeno počelo da beži gradskim ulicama pa je podletelo pod automobil na uglu Bulevara despota Stefana i Cetinjske ulice.

Za to vreme, zbog panike koja je u kavezu nastala nakon upada uljeza, jedna ženka je trčeći u strahu udarila nekoliko puta u zid kaveza i uginula na licu mesta.

Upravnik vrta Vuk Bojović kaže da je odgovorne za krađu kengura odavno smenio. "Ostalo je na policiji i istražnim organima", rekao je Bojović.

Nakon informatvnog razgovora policije sa krivcima, mališanima nije određena nikakva sankcija zbog uginuća životinja. Uginuli kenguri su, inače, pripadali retkoj vrsti parma valabi.

Krađa kengura je samo jedna od čestih krađa u Zoo vrtu, a pre njih "nestali" su aligator, dva pitona i nekoliko paunova.

Zbog krađe životinja iz Vrta dobre nade prošle godine je jedino "priveden pravdi" T. D. (32) koji je u decembru 2008. godine iz Vrta ukrao aligatora.

Kod njega je, naime, policija skoro godinu dana nakon krađe, pronašla ukradenog aligatora, koji je u međuvremenu kod "novog vlasnika" uginuo, a ovaj ga preparirao. Prema oceni stručnjaka, životinja nije ubijena, već je uginula zbog uslova života u "novom domu".

Kako je sve ovo moguće pored brojnih čuvara i zaštitnih kaveza, kao i to ko je odgovoran za očigledno loše obezbeđenje životinja, Press nije uspeo da sazna ni od desetak sagovornika jer, kako se ispostavilo, nijedna gradska ili republička institucija nije direktno nadležna za Zoo vrt.

Krajem prošle godine osnovana je nova gradska komisija koja će biti zadužena za transformaciju preduzeća "Beo zoo vrt" u javno gradsko preduzeće.

"Očekuje se da Zoo vrt postane javno gradsko preduzeće do kraja 2010. godine", kaže Vladimir Terzin, član novoosnovane komisije.

Prema njegovim rečima, dok se transformacija ne dogodi, Zoološki vrt će o stanju životinja "račune polagati" Vererinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Međutim u pisanom odgovoru "Presu", načelnica Uprave za veterinu tog Ministarstva Sanja Čelebićanin navodi da je ministarstvo zaduženo za zoovrtove samo u smislu zaštite dobrobiti životinja, a da su organizacija, poslovanje i rad beogradskog Zoovrta u nadležnosti Grada!

Oni navode i da je, osim njih, i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje nadležno u kontroli zoovrtova.

Međutim, kako "Pres" saznaje u tom ministarstvu, njihova nadležnost odnosi se jedino na kontrolu uvezenih, kao i životinja koje se izvoze iz Srbiju, dok će širu nadležnost odrediti novi Pravilnik koji je u izradi.

I u Veretinarskoj stanici Beograd kažu da ni u kom pogledu nisu zaduženi za "Vrt dobre nade".

Zamenik gradske sekretarke za inspekcijske poslove Miodrag Stojanović navodi da taj sekrtarijat jedino kontroliše čistoću Beogradskog zološkog vrta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image