Janković:Diskriminacija u oblasti rada 1Foto:Media centar

Diskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja zauzima prvo mesto, ukazala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, napominjući da se više od trećine pristiglih pritužbi prošle godine odnosila na ovu oblast.

Govoreći na panelu „Biznis i ljudska prava u Srbiji“, koji je organizovao Beogradski centar za ljudska prava, Janković je ocenila da negativne posledice zbog diskriminacije nemaju samo pojedinci i grupe koje su diskriminisane, nego i same kompanije.

Podrivaju se međuljudski odnosi, ruši korporativni ugled, a sudski troškovi su često veoma visoki, objasnila je Janković i upozorila da takvi odnosi podrivaju ekonomiju, a samim tim celo demokratsko društvo.

Kao najčešće grupe izložene diskriminaciji na tržištu rada, Janković je izdvojila žene, osobe sa invaliditetom, Rome i Romkinje i starije osobe.

Ona je ukazala na važnost afirmativnih mera koje bi uticale na stvaranje ravnopravnog položaja u oblasti rada i zapošljavanja.

Kako je saopšteno, Janković je najavila izradu posebnog izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji na tržištu rada, koji će biti podnet Narodnoj skupštini na razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari