BiH: Kandidat do 2010.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, izjavio je da BiH želi do 2010. postane kandidat za članstvo u EU.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

17:24

Default images

Topčagić je, predstavljajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u Skupštini Republike Srpske, rekao da njegovo potpisivanje otvara mogućnost daljeg napretka BiH u procesu evropskih integracija i uopšte napretka prema članstvu u EU.

On je istakao da iskustvo iz prethodnih proširenja pokazuje da je datum potpisivanja SSP-a "jedna trećina pređenog puta prema članstvu u EU".

Prema njegovim rečima, BiH najkasnije do septembra treba da usvoji sve planove za impelementaciju SSP-a i formira privremene odbore i pododbore za taj posao.

Topčagić je ukazao da je potrebno da se postigne politički dogovor o pravom momentu za predaju zahteva za članstvo BiH u EU.

"Nakon prijema zahteva, Savet EU će zadužiti Evropsku komisiju da pripremi politički upitnik o spremnosti BiH za članstvo, koji može sadržavati i do 5.000 pitanja, a rok u kojem treba dati odgovor je četiri meseca", precizirao je on.

"Posle toga, Evropskoj komisiji treba oko godinu dana da pripremi svoje mišljenje. Ako ono bude pozitivno, Savet EU dodeljuje BiH status kandidata", dodao je Topčagić.

Prema njegovim rečima, status kandidata omogućava upotrebu predpristupnih fondova EU - finansijske pomoći za infrastrukturu, ruralni razvoj, razvoj ljudskih resursa, što za BiH može iznositi i preko 100 miliona evra nepovratnih sredstava godišnje.

Topčagić je naglasio da šestomesečno predsedavanje EU trenutno ima Francuska, a zatim slede Češka i Švedska, što može da ide u prilog svim državama zapadnog Balkana, pa i BiH.

"Sve ove države su principijelno naklonjene bržem ulasku država zapadnog Balkana u EU, i to je od izuzetnog značaja jer te tri države kreiraju tzv 18-mesečni plan koji predstavlja osnovu za formiranje rada i prioriteta Saveta EU", rekao je Topčagić.

On je naglasio da BiH, kako bi iskoristila političku podršku tih država, treba da uradi svoj deo posla u unutrašnjim reformama i da radi na ispunjavanju prioriteta iz evropskog partnerstva, u čemu se do sada kasnilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: