Dostupni linkovi

Tači: Vreme za finalizaciju razgovora sa Beogradom


Hašim Tači
Hašim Tači

Autor Zijadin Gashi (Priredila Amra Zejneli)

Skupština Kosova neće sprečiti euroatlansku budućnost zbog političkih interesa i ratifikovaće demarkaciju za Crnom Gorom, izjavio je u intervjuu za RSE predsednik Kosova Hašim Tači.

"Evropska budućnost mora da prevlada svaki segment ili prioritet dnevne politike", naglasio je on.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije, on je zatražio da proces razgovora pređe u jednu novu fazu finalizacije, koju će garantovati EU, SAD i NATO.

Podsećajući da je on započeo ovaj proces i da je bio jedan od potpisnika Briselskog sporazuma, Tači je ocenio da je ovaj sporazum kreirao pozitivnu situaciju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Ali, ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma", kazao je on.

On je dodao da je potrebno da se stvari odvijaju brže, efikasnije i dinamičnije.

"Mislim da je pod ovim okolnostima globalnih dešavanja i jedne šire euroatlanske perspektive došlo vreme da rukovođstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU uz podršku SAD-a, poduzmu drugi korak, otvore jedno novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, jednim širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira. Taj sporazum bi doveo do konačne normalizacije odnosa, boljeg susedstva, i pomirenja između našeg naroda, koji bi i jasno odredio efektivniju saradnju institucija dveju država", kazao je Tači.

Tako nešto bi podrazumevalo i zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja, fundamentalizma, radikalizma, borbre protiv terorizma i dr.

Hašim Tači u razgovoru sa novinarom RSE
Hašim Tači u razgovoru sa novinarom RSE

Pored toga, Tači je naveo da je veoma važno da se okonča i proces povratka raseljenih lica na odgovornost kosovskih institucija, kao i proces nestalih.

Pisanja stranih medija o tome da na Kosovu vlada antiameričko raspoloženje, Tači je ocenio kao preuveličavanje, s obzirom da je, kako je rekao, narod Kosova veoma orjentisan prema SAD-u.

Kako je naveo, Kosovo se pokazalo kao najbolji primer u borbi protiv fundamentalizma, ekstremizma i terorizma, što su ocenili i američki zvaničnici.

"Poduzeli smo i neophodne zakonske mere nad više od 140 lica među kojima su i imami. Neki su do sada već kažnjeni. Ali, najvažnije je to što u poslednjih sedam meseci nijedan građanin kosova nije krenuo na put prema Siriji ili Iraku", naveo je Tači.

On je dodao da loših pojedinaca ima u svakom društvu, pa tako i Kosovo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG