Štrajk železnice paralisao Francusku

Svetske vesti - Sreda 01.06.2016 - 13:51

Štrajk želežničkog osoblja u Francuskoj zbog najavljenih reformi zakona o radu paralisao je danas železnički saobraćaj u toj zemlji.

40 odsto polazaka vozova otkazano; Foto: AFP 40 odsto polazaka vozova otkazano; Foto: AFP

Francuska železnica saopštila je da je 40 procenata polazaka brzih vozova i polovina regionalnih polazaka otkazana.

Polasci vozova koji prevoze putnike do međunarodnog aerodroma "Šarl de Gol", najvećeg aerodroma u Francuskoj, prilagođeni su štrajku.

Vozovi kompanije Eurostar, koji ispod Lamanša povezuju Francusku i Veliku Britaniju, saobraćaju normalno, saopšteno je iz te kompanije.

Tri od četiri reprezentativna sindikata SNFC-a pozvalo je radnike da nastave štrajk i narednih dana, što bi moglo da ugrozi saobraćaj na početku Evropskog prvenstva u Francuskoj, koji počinje sledeće nedelje u Parizu.

Francuska železnica odigraće ključnu ulogu u prevoženju oko 2,5 miliona ljubitelja fudbala koji će pratiti prvenstvo na stadionima širom Francuske.

Štrajk radnika u železnici samo je jedan od štrajkova protiv reforme zakona o radu koji poslednjih meseci potresaju Francusku.

Neki putnici, pogođeni štrajkom, izrazili su solidarnost s radnicima, dok je druge razbesnelo otkazivanje polazaka.

Vlada predsednika Fransoa Olanda smatra da će najavljene reforme povoljno uticati na ekonomiju i olakšati otvaranje novih radnih mesta, dok sindikati strahuju da će zakon ograničiti prava radnika i dozvoliti poslodavcim da produže radnu nedelju i lakše otpuštaju.

Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: