01. jun  2016. 07.30  →  22.32 | Izvor: Tanjug

Tesla - najveći srpski naučnik i pronalazač

BEOGRAD -

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras je održana svečana akademija, povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, na kojoj je poručeno da je Tesla najveći naučnik potekao iz srpskog naroda.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da je važno podsetiti da je Tesla jedan od najvećih naučnika i pronalazača svih vremena, a "bez sumnje najveći naučnik i pronalazač potekao iz srpskog naroda".

On je naveo da su Volter, Gete, Dostojevski... pored toga što su svetski velikani, ipak i pripadnici pojedinih naroda.

"Tesla, kao i svaki veliki čovek koji je obeležio istoriju čovečanstva jeste i deo čovečanstva i zaslužni zastupnik svih ljudi, ali je pripadnik naše nacije i zato mi sa ponosom ističemo da je on primer pregnuća i dostignuća našeg naroda", rekao je Vukosavljević.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović istakao je da i danas, kada obeležavamo 160. godišnjicu Teslinog rođenja, ne prestajemo da otkrivamo svu širinu i dubinu njegovog dela i njegovih misli.

Kako je rekao, savremeni elektroenergetski sistemi zasnovani na Teslinim pronalascima su najznačajniji deo infrastrukture svake zemlje.

"Teslin transformator je bio i ostao nezaobilazna naprava za laboratorijska ispitivanja, stvaranje plazmi, vatrenih lopti...", naglasio je Jovanović.

On je dodao da je Tesla postao i neka vrsta legendarne ličnosti popularne masovne globalne kulture i heroj koji je na čudan način umeo da rešava probleme sveta.

Srodne vesti

Broj komentara: 6

Bruno Zgaga   01. 06. 2016. | 11:04
Ništa se ne može ostvariti na silu.Prvo,Tesla je samo na dva dana posetio Srbiju tj.Beograd,pa otišao natrag u Ameriku,koja ga je primila kao svoga.Tamo je živeo decenijama i obogatio svet svojim pronalascima u AMERICI.Tu ne pomaće ni Putin.Nikola Tesla i njegova urna ne bi smela ni da se pominje,jer stoji tamo gde treba.A superiornost srbijanske nacije tražite na drugoj strani u Vukovaru i Srebrenici.
ljudi, volite se  02. 06. 2016. | 10:18
@Bruno Zgaga @Bruno Zgaga:...Postovana, gde u ovom tekstu Vi vidite rec "SILA"? U podsvesti! Svaki put kad kuvate, peglate Vi se setite da vam je tu "ELEKTRICNU SILU" dao jedan Srbin, Nikola Tesla, a taj podatak bi na SILU da promenite. Tesla je u Beogradu boravio samo 24 sata! Srbima u Srbiji je i to bilo dovoljno da primene njegove pronalaske i medju prvima u svetu izgrade elektricne centrale Teslinom tehnologijom. Da, Nikola Tesla Vam je olaksao zivot. Ne pohlepni Edison, kome je sopstveno bogatstvo bila osnovna pokretacka snaga. Tesla nije trazio bogatstvo! Zeleo je da cini dobro! Radio je da pomogne celom covecanstvu. Pa i Vama. Vi mu vracate tako, sto se zalazete da ne sahrane njegove posmrtne ostatke. Tesla je mogao nastati samo u dobrom i darezljivom narodu. Dobrotu i darezljivost Tesla je poneo iz porodice. Dobrota i darezljivost su osobine srpskog naroda, a on je iznedrio Teslinu porodicu. U svakom narodu ima onih koji bi mogli postati novi Tesla. Da bi to postali, njihov narod treba da postane spreman na dobrotu, davanje i prastanje. Ne na podmetanje, otimanje i mrznju! Vas komentar govori o Vama ali i Vasem narodu. Previse ste okupirani mislima o tome kako drugom da napakostite: "Vukovar i Srebrenica"! To su dve VESTO SKROJENE KLOPKE u koje su Srbi gurnuti, a time je krivica za njih podeljena. Potpuno suprotno od Jasenovca, koji je siroko prihvacen projekat zlikovackog uma. Neljudi ima u svim narodima, pa i medju Srbima, no kod Srba oni su izuzeci, ne pravilo. Kako je kod Vas? Ljudi, volite druge ljude. Stvorite uslove "Teslama" medju vama, da vas "obogate" bez otimanja i podmetanja.
2
0
Arhitekt  02. 06. 2016. | 00:05
Tesla je bio americki naucnik.
Raush  02. 06. 2016. | 00:16
Nikola Tesla , srpski naucnik i svetac.
Raush  02. 06. 2016. | 00:18
Nikola Tesla https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla
Mikac  02. 06. 2016. | 09:58
znamo svi da sa Srbijom Tesla nije imao mnogo, fizicki, sem jedne posete Beogradu. ali je cesto o njoj sa ljubavlju pisao i mislio i drzao je u srcu.
on je ipak bio Srbin, od oca pravoslavnog svestenika.
Idto tako, rodjen je na podrucju kasnije hrvatske drzave, i isto tako cesto je pominjao da je ponosan na svoju domovinu, koja je u nekom momentu i zvanicno priznata kao samostalna drzava, premda nije bila "Hrvatska" kad je rodjen.
Sigurno nije govorio da se rodio u Madjarskoj ili Austriji.
I to je to. moze ga svojatati ko hoce, na mjihovu zalost, zivot nije crno-beli vec siv ili saren