Tragom starih tekijskih alasa 1

U nameri da sačuva uspomenu na nekada čuvene alase iz ribarske varošice Tekija, promoviše sportove na vodi Kajakaški klub Tekija uspešno je organizovao još jednu tradicionalnu regatu „Tragom starih tekijanskih alasa“. Više od 70 učesnika kojima je zajednička ljubav prema velikoj reci i prirodi na najbolji način su otvorili ovogodišnju nautičku sezonu.

– Ovo je najbolji način da se otvori nautička sezona na ovom delu Dunava i prva u nizu regata koje tradicionalno organizuje naš klub u toku godine. Nekada je ona bila lokalnog karaktera, a sada privlači mnoge učesnike iz raznih krajeva Srbije, objašnjava predsednik KK Tekija Vukašin Radić.

Ruta regate dužine 13 kilometara proteže se uzvodno Dunavom, tik pored Trajanove table, a završava se na poznatom izletištu Hajdučka vodenica, u srcu đerdapske klisure, na ulazu u Mali i Veliki Kazan. Ovo izletište je glavno područje za izlov krupne dunavske ribe, nekada morune, a sada somova kapitalaca. Inače, ova regata ima tradiciju dugu preko četiri decenije. Započeli su je sedamdesetih godina tekijanski alasi, a poslednjih desetak godina organizaciju je preuzeo KK „Tekija“.

Prednosti koje pruža život uz veliku reku otkrivaju i najmlađi, pa su se regatašima priključili i članovi Udruženja ljubitelja prirode „Divljina“ iz Kladova.

– „Divljina“ je i ranijih godina učestvovala na regati, ali zbog problema oko organizacije – nabavka čamaca, sigurnost članova, uglavnom je to bila manja grupa ili nas starijih ili pojedinih vršnjačkih edukatora. Ove godine u dogovoru sa KK Tekija mi smo autobusom pošli do Hajdučke vodenice i sačekali regataše, a oni su nam organizovali prevoz turističkim katamaranom do Trajanove table. Na ovaj način bili smo u mogućnosti da povedemo čak 34 člana na ovu akciju, kako bi osetili draži nautike i atmosferu regate. Pored ovih aktivnosti, da deca ne bi sedela dokona organizovali smo i niz nekih naših aktivnosti, kao što je klikerijada, trka buba, upoznavanje sa samim izletištem kroz legende, istoriju i priču Đerdapskoj klisuri i Trajanovoj tabli, za koju je bio zadužen Vule Radić, predsednik KK Tekija, ispričao nam je prvi čovek „Divljine“ Milan Rašević, najavljujući nastavak dobre saradnje sa Klubom, budući da im je u planu pokretanje škole kajaka u Kladovu.

Svi učesnici počastili su se na Hajdučkoj vodenici ribljom čorbom, a regata je održana pod pokroviteljstvom d.o.o „Tekijanka“ i ribolovaca iz Tekije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari