Dačić: Hrvatska opstruiše sve razgovore

Beta

30. 05. 2016. u 23:16

Ministar spoljnjih poslava Srbije Ivica Dačić u ocenio je da Hrvatska godinama opstruira pregovore o otvorenim bilateralnim pitanjima i traži da se ti razgovori podignu na politički nivo

Дачић: Хрватска опструише све разговоре
Ministar spoljnjih poslava Srbije Ivica Dačić u ocenio je da Hrvatska godinama opstruira pregovore o otvorenim bilateralnim pitanjima i traži da se ti razgovori podignu na politički nivo, preneo je list “Danas”.

U izdanju za utorak ovaj list podseća da je posle susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Hrvatske Kolende Grabar Kitarović u Sarajevu, jedan od zaključaka da treba razgovarati o problemima u odnosu dve zemlje i oformiti timove za to.

Međutim, Dačić za “Danas” kaže da su komisije formirane pre nekoliko godina ali da ne rade.

Kao razlog za to, on je naveo da Hrvatska opstruira rad sa argumentacijom da to ne mogu da reše komisije, već da se razgovori moraju podići na politički nivo.

Upitan da li je to urađeno, odnosno da li su se u međuvremenu sreli državni sekretari Ministarstava spoljnih poslova, odnosno zamenici ministara, on je odgovorio da nisu i da još neće.

Hrvatska nije dala saglasnost da Srbija u pregovorima sa EU u junu, pored poglavlja 24, otvori i poglavlje 23. Zagreb traži od Srbije ukine jurisdikciju za suđenja i za ratne zločine počinjene izvan njene teritorije, da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i da poboljšnja položa hrvatske manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

repus

31.05.2016. 08:37

što se dacic ne zapita ko je decu šumadije I srbije devedesetih terao prisilnom mobilizacijom u tuđe zemlje da ginu a jedna je od tih zemalja I hrvasaka lepo su rekli hrvati hocemo na fakultet a nismo završili ni prvi razred osnovne škole mi kao naj mlađas država koja je postala 2006 godine treba da ucimo od država koje su se izborile za slobodu I državnost pre nas

Mladen RS

31.05.2016. 09:13

Mozda ako im date zemlje sve do Zemuna popuste,sta nam uradiste od Srbije,sram da Vas bude sve do jednoga iz svih politickih opcija!!!U Evropu po svaku cenu,strasno...