Afera oko popisa uzdrmala Bosnu

M. FILIPOVIĆ

30. 05. 2016. u 19:28

Prekinuta vanredna sednica parlamenta bih zbog nedostatka informacije saveta ministara. SNSD optužio HDZ BiH za političku trgovinu. Košarac: Odluka mora da se stavi van snage

Афера око пописа уздрмала Босну

SARAJEVO - Vanredna sednica parlamenta BiH, koja je danas zakazana na zahtev poslanika SNSD, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - sporna odluka o obradi rezultata popisa stanovništva u BiH, prekinuta je, jer poslanici nisu dobili informaciju Saveta ministara BiH o ovom pitanju!

Predsedavajući parlamenta BiH Mladen Bosić je kazao da je skupštinski kolegijum doneo odluku da Savet ministara u roku od 10 dana dostavi poslanicima informaciju o odluci Agencije za statistiku BiH o obradi rezultata popisa stanovništva.

- Radi se o temi koja je uzburkala javnost, tako da sam ocenio da postoje opravdani razlozi da parlament raspravlja o tome - kazao je Bosić.

Čim informacija stigne, biće održana nova sednica parlamenta BiH o odluci kojom je oko 196.000 ljudi, koji ne žive u BiH, dobilo status stalnih stanovnika.

Rok za objavu rezultata popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine je 1. jul ove godine, a afera "popis", izvesno je, i dalje će da trese BiH.

Poslanici SNSD u parlamentu BiH ostali su pri stavu da Savet ministara BiH mora da stavi van snage ovu odluku, koja je, kako tvrde, donesena bez saglasnosti Zavoda za statistiku RS. Protiv ove odluke je i Vlada RS, koja takođe traži njeno poništavanje.

Naveli su da iza ove sporne odluke stoji "politička trgovina HDZ BiH i SDA".

Oni smatraju da se parlament, kao najviši zakonodavni organ u zemlji, mora izjasniti o odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, kadra HDZ BiH koja, kako tvrde, zadire u suštinu ustavnog, dejtonskog uređenja BiH.

Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika SNSD, kazao je da je jednostrana odluka o objavi rezultata popisa stanovništva nezakonita.

- Odluka mora da bude stavljena van snage, jer je to nametnuto rešenje bez pristanka RS - rekao je Košarac.

U Klubu SNSD očekuju da Savet ministara BiH u informaciji jasno naglasi da je odluka nezakonita.

- Sada je najvažnije kako će se Savet ministara BiH odrediti o ovoj odluci. Bilo bi normalno i logično da je proglase nezakonitom i stave van snage - kaže, za "Novosti", poslanik SNSD Lazar Prodanović.


JUKIĆ: NISAM PREKRŠIO ZAKON

DIREKTOR Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić tvrdi da u odluci nema ništa sporno.

- Nisam prekršio zakon. Odluku sam doneo u skladu sa preporukom Međunarodne monitoring misije za popis - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije