Vučić iznad svih 1Foto: FreeImages_Anna Platkowska

Promene u rukovodstvu Srpske napredne stranke su verovatno promene sa najmanjim efektom na situaciju u partiji na celokupnoj političkoj sceni Srbije. Možda je taj efekat ekvivalentan promenama u Srpskom pokretu obnove ili nekoj sličnoj, brojčano i po podršci građana, marginalnoj stranci.

Iako su gotovo sve partije u Srbiji liderske, sa marionetama koje figuriraju na mestima potpredsednika i najužeg rukovodstva, a zapravo nemaju nikakav uticaj na politiku koju u potpunosti sprovodi i određuje predsednik stranke, po tim odlikama koje karakterišu stranku Aleksandra Vučića – SNS je daleko ispred svih.

Potpredsednici druge dve važne stranke u Srbiji – Socijalističke partije Srbije i Demokratske stanke, iako sa teškom mukom, pomeraju bar malo težišta njihovih lidera. Stvaraju im probleme, misle ponekad svojom glavom, koliko god to suvislo ili nesuvislo bilo. Aleksandar Vučić nema ni svog Branka Ružića ni svog Gorana Ješića ili Dragana Šutanovca. Čini se da im nikada neće dati ni da se pojave. Čini se, takođe, da mu smeta i kada raste popularnost članova najužeg rukovodstva sopstvene stranke, iako ta popularnost, recimo, nije zasnovana na protivljenju ili sukobu sa njegovim mišljenjem i stavovima.

Sličan obrazac primenjuje Vučić i na liderstvo u funkciji predsednika vlade. Tu „gazi“ ne samo svoje, već, razume se, i koalicione partnere. Moraju da mu se javno dodvoravaju dok ih on isto tako javno kinji, predstavljajući sebe kao žrtvu i jedinog ozbiljnog, preopterećenog poslom, onog koji sam nosi krst svih nedaća i grehova celokupnog društva i naroda. Ostali mu samo odmažu, smetaju, nameću svoje apetite i interese. Bolje mu je sam nego sa drugima, koji su po pravilu loši i iskvareni. I to, verovatno, nije daleko od istine, ta odlika drugih, ali ne u odnosu na njega, jer i on tu spada. Primera za dokaz te tvrdnje ima, ne zna im se broj.

Najuže rukovodstvo SNS se podmladilo – tako vole da predstave imenovanja novih ljudi na mesta potpredsednika stranke. Istina, razlike u godinama ima, ali ne kod svih, jer su i prethodni potpredsednici bili, takođe, pripadnici mlađe generacije političara. Kada se kaže da se rukovodstvo podmladilo, to implicira da je nevino i neisprljano. Kao primer možemo uzeti jednog „mladog lava“ SNS, kako ga je Vučić na silu promovisao. „Zapamtite to ime! Upamtite ga…!“. Čovek se pita zašto, šta je taj mladi čova učinio toliko značajno. Na mitingu u Kikindi rekao je da će Pajtić nositi prugasto odelo, recimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari