Lifestyle Putovanja Recepti

Ranč Dobro prase – raj na Fruškoj gori

Postoji jedan ranč u Starim Ledincima, na 10 kilometara od Novog Sada. Zove se Dobro prase, ali se tamo ne jede prasetina, već zdrava hrana. Ovde možete naučiti sve o zdravoj hrani, biljkama, uživati u prirodi, jahati konje po Fruškoj Gori, a sve to zahvaljujući ideji koja je potekla od bračnog para Sanje i Dragana Lauš.

ranc-dobro-prase-sanja
privatna arhiva

Koliko puta ste poželeli da odete iz grada u prirodu? Ovu zamisao su Dragan i Sanja realizovali i još pre 20 godina otišli iz grada na planinu. Oni su od svog ranča u Starim Ledinicima napravili interesantnu zdravu priču, jer stalno organizuju različite događaje, a putem Facebook stranice obaveštavaju sve zainteresovane. Baš tako smo i mi saznali za Šumsku pijacu i rešili da im se pridružimo. Ekipu novosadskog portala Luftika je najviše zanimalo zbog čega se ranč zove Dobro prase, s obzirom na to da je ovo mesto najviše namenjeno veganima, vegetarijancima i svima onima koji se zdravo hrane. Odgovor leži u staroj izreci Za dobro prase nema loših pomija. Kao dobri “prasići” nismo bili izbirljivi, probali smo mnoge biljke i uverili se da su zaista jestive i ukusne. Kopriva, bokvica, detelina, nana samo su neke od biljaka koje smo probali i to sirove dok smo šetali šumom. Tokom šetnje smo sakupljali samonikle jestive i lekovite biljke od kojih smo na Ranču Dobro prase pripremali ukusnu salatu.

ranc-dobro-prase-avantura
privatna arhiva

Zanimljivo je da su u ovu šetnju, takozvanu Šumsku pijacu, pošli ljudi različite starosne dobi, profesije, iz Novog Sada, kao iz Beograda i drugih gradova, a svi su došli iz istog razloga, kako bi jedan dan  proveli u prirodi.

ranc-dobro-prase-bilje
privatna arhiva

– Na Šumsku pijacu sam došla da obnovim znanje o biljkama, jer je moj otac bio farmaceut i mi smo svakog vikenda dolazili na Frušku Goru, brali biljke i šetali – rekla je gošća Valerija.

ranc-dobro-prase-pijaca
privatna arhiva

Dok nas je domaćica Sanja Lauš vodila kroz šumu uživali smo u planinskom vazduhu, i pogledima na prirodu. Tokom šetnje smo često pravili pauze kako bismo se upoznali sa različitim biljkama, a na jednoj dužoj pauzi smo probali užinu koju nam je Sanja pripremila.

ranc-dobro-prase-uzina
privatna arhiva

Dragan i Sanja Lauš su osnivači seoskog turističkog domaćinstva Ranč Dobro prase. Njihov stil života je za neke neobičan, jer su se oni okrenuli prirodi. Hrane se pretežno hranom proizvedenom u sopstvenoj organskoj bašti, recikliraju, ekonomično koriste struju i vodu… Ranč je njihovo sklonište od urbanog života, oaza mira i zdravlja, gde se svi gosti osećaju kao domaćini.

ranc-dobro-prase-smestaj
privatna arhiva

Ukoliko želite da budete gosti na ovom ranču, možete se najaviti za rančerski dan, terensko jahanje za dvoje sa ručkom, učenje jahanja, prenoćište, zdravo kuvanje ili branje zdravog bilja i još mnoge druge aktivnosti.

Više o avanturama na Fruškoj gori

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

416 Shares
416 Shares
Share via
Copy link