HAOS U DOMOVIMA ZDRAVLJA: Bolest neka čeka umreženje

B. BORISAVLjEVIĆ

27. 05. 2016. u 19:31

Novi sistem zakazivanja pregleda kod specijaliste još nije zaživeo, u domovima zdravlja haos. Pacijenti trpe jer i dalje nisu međusobno povezane sve zdravstvene ustanove u prestonici

ХАОС У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Болест нека чека умрежење

Zakon predviđa da u sistemu budu čak i privatne zdravstvene ustanove

U PRESTONIČKIM domovima zdravlja i bolnicama trenutno je nemoguće zakazati pregled kod lekara specijaliste, upozoravaju iz Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije. Pacijenti su očajni, a lekari opšte medicine bespomoćni, jer nisu u mogućnosti da ih pošalju na pregled kod specijalista, što im je u opisu posla od 18. maja, kada je u beogradskim zdravstvenim ustanovama uveden integrisani zdravstveni informacioni sistem.

Iako zamišljen da smanji redove i čekanja za zakazivanje koje je, uglavnom, bilo na početku meseca, IZIS je već na početku primene pokazao mnogobrojne nedostatke i napravio totalnu zbrku u domovima zdravlja, ali i u bolnicama. Zato neki lekari i dalje daju papirne upute, ali se dešava da pacijente vrate iz bolnice, uz obrazloženje da je nemoguće više tako zakazivati preglede. I našoj redakciji su se proteklih dana javljali građani koji nisu mogli da zakažu pregled i totalno su zbunjeni.

- Nastao je potpuni haos. Iako je reč o dobroj ideji, krenulo se dosta neozbiljno i pre nego što su se stekli uslovi. Pacijenti nam se stalno žale, a mi ne znamo kako da im pomognemo - kaže dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije. - Domovi zdravlja nisu dali termine, a većina bolnica ni termine, ni imena doktora. Kada, recimo, ukucam Klinika za gastroenterologiju i hoću određenog specijalistu pojavljuje se kao da ne postoji. Umesto da pregledamo pacijente, gubimo vreme tražeći specijalistu.

Ona ističe da je veliki problem to što nisu umreženi svi domovi zdravlja i bolnice u Beogradu međusobno, iako zakon predviđa da "u sistemu" budu čak i privatne zdravstvene ustanove. Zbog toga, lekar opšte medicine ne može da zna da li je pacijent bio na pregledu skenerom u nekoj privatnoj bolnici ili je posetio specijalistu u Urgentnom centru.

Prof. dr Dragoš Stojanović

NEMAJU LOZINKU LEKARI opšte medicine u domovima zdravlja nemaju svoju lozinku kojom pristupaju IZIS-u.Nemamo samostalni nalog, niti znamo koja nam je lozinka - kaže dr Nikolić Urošević. - Ne možemo da je dobijemo, pošto se u naše ime ulogovao dom zdravlja. To znači da našem nalogu može da pristupi neko drugi, ali ne i mi. Prava pacijenata na taj način nisu zaštićena, jer do njihovih podataka mogu da dođu i drugi, osim izabranog lekara.

- Nejasno je i šta se događa ako zakažemo pregled, a pacijenta nešto spreči da ode tog dana - objašnjava naša sagovornica. - Ne znamo da li će mu u toj zdravstvenoj ustanovi zakazati novi termin ili ponovo mora da dođe kod lekara opšte medicine. Pacijenti su nam se žalili da su ih vraćale medicinske sestre iz domova zdravlja i bolnica kada su dolazili sa pisanim uputima, uz obrazloženje da se ne može više tako zakazati pregled.

I u Kliničko-bolničkom centru "Zemun" kažu da ima problema u primeni novog sistema zakazivanja, ali da se polako uhodavaju. Ističu da ima dosta nerešenih stvari koje se moraju u hodu rešavati.

- U starom sistemu zakazivanja kolega je mogao da zameni kolegu u ambulanti, ukoliko je neko od njih morao na hitnu operaciju, bolestan je ili je na godišnjem odmoru - kaže prof. dr Dragoš Stojanović, direktor KBC "Zemun". - Sada to nije moguće, jer se uput vezuje za ime lekara i aparat, a mi ne možemo biti prisutni 24 sata. Polako se uhodavamo i nadamo se da ćemo prevazići ove probleme.

On ističe da je prioritet zbrinjavanje pacijenata, pa u slučaju hitnih intervencija doktori neće moći da prime već zakazane pacijente.


POSAO ZA MEDICINSKE SESTRE

UDRUŽENjE je tražilo od nadležnih da preglede kod specijalista zakazuju medicinske sestre, jer lekari gube mnogo vremena i nemaju kad da se posvete pacijentu.

- Ideja sa elektornskim zakazivanjem je dobra, ali se prethodno moraju steći uslovi - kaže naša sagovornica. - Mi smo predložili da sestre zakazuju preglede, kako bismo imali više vremena da se posvetimo pacijentima, kao i da mi sami imamo svoju lozinku. Ali, to izgleda nije prihvaćeno.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Zoran Ue

27.05.2016. 19:44

Ne znam ko je ovo smislio ali je u Užičkom domu zdravlja napravio neviđeni haos! ! !

mrki

27.05.2016. 20:15

Dakle sestra treba da zakazuje,proziva,upisuje u protokol,kompjuter,naplacuje participaciju,opsluzuje pacijenta i doktore,odrzava red za platu od 30 000 dinara da bi doktor sa 120 000 platom radio svoj posao,svaka cast za inicijativu.A sta pise u zakonu, sta je posao sestre, isto sto i doktora, izuzev sto je asistent istom a ne sluga.Braunile,katetere,ukljucivanje infuzija itd na zapadu je posao doktora a ne sestara.

Београд

27.05.2016. 20:48

@mrki - А сестра заврши средњу школу у може и довољан успех о почиње да ради ! А доктор цело школовање мора одличан ученик да буде, па после 6 година факултета, још пар година стажирања па тек онда да лечи људе . Све у свему, сестра има реално 10 година рада и зарађивања пара, за време док доктор студира. А друго, доктори немају плате 120.000 , него већина доктора има 60-70.000 плате. а те приче да на Западу, доктор даје инекције, причај некоме ко никад није био на Западу.

Joca

28.05.2016. 07:11

@mrki - Dakle po vama su sestre inferiorna bica ciji je prosecan uspeh dovoljan a lekari imaju prosek 10 na fakultetu.Lekari po domovima zdravlja imaju oko 70 000 ali i sestra u domu ima oko 25000,Vreme studiranja i radni staz nemaju veze sa tim da kod nas sestra obavlja posao administratora,pisara,blagajnika, negovatelja,bolnicara,tehnicara i dosta lekarskih intervencija i da za to ima malu platu.Pacijenti se uglavnom izvicu na sestru ako nema lekara.

gradjani

28.05.2016. 07:15

@mrki - Postovani na zapadu ne daju lekari injekcije ali zato rade intravenske aplikacije,plasiranje braunila,tubusa,sternalne punkcije,plasiranje i menjanje katetera i mnogo sto sta sto je ovde normalno za posao sestre

Laca

27.05.2016. 20:29

Neverovatno je, apsolutno neverovatno da su pustili u rad ovakav sistem, bez temeljnog testiranja. Ovo je moralo da prođe možda i godinu dana testiranja, pre nego što se postavi kao jedini sistem za zakazivanje pregleda. Ovako će da ga testiraju na pacijentima, koji su ionako sluđeni od čekanja na pregled. Toliko dragocenog vremena će biti izgubljeno. Ako ovo nije za otkaz onome ko je naredio da počne korišćenje netestiranog i nekompletiranog sistema, ja ne znam šta je. Možda i za zatvor

Milan

27.05.2016. 20:48

Radim u Domu zdravlja i tvrdim da ovakav sistem zakazivanja ne moze da funkcionise u Srbiji. Ideja je dobra ali treba jos mnogo uslova da se ispuni da bi se krenulo sa ovim... Stanje u srpskom zdravstvu je ocajno, manjak osoblja je prevelik da bi se na ovakve stvari gubilo vreme.

jadni ljudi

27.05.2016. 21:18

nije bitno ko je smislio. mozda ideja ide u pravcu zdravstvenog sistema eu. bitno je da softver nije testiran, a nije smeo da se pusti u rad dok i poslenje selo ne prodje test. ovako su samo napravili haos!

D

28.05.2016. 08:17

@jadni ljudi - U evropskoj zemlji gde sam dugo, jos uvek dobijete odstampan uput, kao i recept, i sami birate ustanovu i specijalistu.Rasteretiti lekare i sestre papirologije, da bi imali vise vremena za pacijenta- uvesti obrazac uputa koji se odstampa kao i recept, sa svim podacima.Kod nas se eksperimentise na stetu korisnika.Sistem funcionise delimicno u zemljama sa manjim brojem stanovnika, labor. apoteke, ali ne i uputi, u Svajc. U Nemackoj, Francuskoj ... dobijete uput.

SI

27.05.2016. 22:08

gde to dr ima 120 000 platu? a sto se tice zapada, upravu ste, sve to radi lekar. a sestre donose hranu, hrane pacijnte, presvlace, kupaju....i sto je najbitnije ljubazne su. ljubaznosti svi zaborqvljamo...zato nam tako i ide

mrki

27.05.2016. 23:10

@SI - Prijatelju jedno dezurstvo,lekara specijaliste,za 24 sata je 13000 pa navise,pomnozite to sa minimum 6 puta mesecno plus osnovna plata pa cete dobiti cifru od 120 000,na zapadu imate bolnicare i med.sestre a kod nas to obavlja sestra,a sto se tice ljubaznosti iste sestre su na udaru ljubaznosti lekara i pacijenata.

Dejan

28.05.2016. 07:00

@SI - Jel imaš ti prijatelju uopšte ideje koliko škole , rada i odgovornosti treba da se postane lekar specijalista ? Kako te nije sramota da uporedjijes znanje lekara specijaliste i medicinske sestre ?? Sto reče neko ovde, medicinska sestra završi srednju školu i počne da radi . A lekar specijalista jos 10 godina posle srednje škole uči i usavršava se. A sto se tice plata, nisu lekari krivi sto sestre imaju male plate, nego ovo društvo ! Nemoj ti sada namerno da skreces priču na drugu stranu

Prijatelju

28.05.2016. 07:27

@SI - U Srbiji se lekarima placa dezurstvo maksimalno 40 sati sve ostalo nije placeno.

Sto i da se placa toliko?

28.05.2016. 11:19

@SI - To je opet manje od 1000€…U Nemackoj je NETO plata lekara 2600€ pocetnika a BRUTO oko 5000€…I sta sad? Ovde lekar specijalista nema 1000€ a u Nemackoj pocetnik bez spec 2600€… Sta ti to govori prijatelju?Vecu platu imaju opstinske cate i cate u republuckim i pokrajinskim administracijama nego lekar. Lekar ima platu 54000 din a spec 70000din i plus maksimalno 40 sati placenih dezurstava od ukupnog broja mesecno. Ne znate stanje u zdravstvu. Krivi drustvo i vlast.

Gagi

27.05.2016. 22:17

Slovenija je još 2001. uvela zdravstvene kartice sa čipom, a sa umreženjem zdravstvenih usluga se išlo korak po korak, pa su prvo umrežene laboratorije u domovima zdravlja tako da pacijenti više ne dobijaju upute za laboratorije. Sada su umrežene i apoteke, pa pacijenti više ne dobijaju ni recepte već u apoteci očitaju njihovu karticu i daju im prepisani lek. Pošto lekari specijalisti još nisu umreženi verovatno je da u Sloveniji ni hardware, a ni software još nisu na nivou da bi to omogućili.