Capital.ba

Tržište mobilnih telefona poraslo je u četvrtom kvartalu 2009.

31.01.2010. / 16:48

NJUJORK,  Prema rezultatima istraživačke kompanije IDC, tržište mobilnih telefona u četvrtom tromjesečju 2009. zabilježilo je rast prodaje.
Tokom posljednjeg kvartala prošle godine zabilježen je rast od 11,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Isporučeno je ukupno 325,3 miliona mobilnih telefona, a tokom cijele godine 1,13 milijardi, prenosi portal Cnet News.

Ukupan broj prodanih mobitlnih telefona tokom prošle godine ipak je manji za 5,2 odsto u odnosu na 2008. godinu. Za povratak rasta najzaslužnija su azijska i sjevernoamerička tržišta.
“Takođe, proizvođači su znali iskoristiti povećanu potražnju predstavljanjem novih uređaja”, poručuju iz IDC-a.

Nokia je i dalje po isporukama ostala prvi proizvođač s prodanih 126,9 miliona uređaja i 39-postotnim tržišnim udjelom. Slijedi Samsung s udjelom od 21,1 odsto i 68,8 miliona isporučenih mobilnih telefona, a na trećem se mjestu našao LG s isporučenih 33,9 miliona uređaja i udjelom od 10,4 odsto.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!