Dostupni linkovi

Srbija i Kosovo: Između zajednice opština i paralelne vlasti


Pitanje paralelnih institucija srpske vlasti na severu Kosova i dalje su izazov na koji Srbija ne pronalazi za Prištinu prihvatljiv odgovor.

I tokom u četvrtak započete runde dijaloga u Briselu šefica kosovskog tima za pregovore sa Beogradom Edita Tahiri ponovila je da je ukidanje srpskih ispostava na Kosovu glavna prepreka za formiranje dogovorene Zajednice srpskih opština (ZSO).

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da je insistirao na odgovoru kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Ukidanje paralalenih struktura Srbije na Kosovu, na kojima insistira Priština pre formiranja Zajednice srpskih opština, prvenstveno bi se moglo da se odnosi na novoosnovane opštinske koordinacije, izjavio je za RSE Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

"To je ono što opterećuje Srbiju. Jer je činjenica da je ona naknadno, posle izbora za opštine po sistemu Kosova, ponovo uspostavila tu koordinaciju. Umesto ukinutih opština u sistemu Srbije. To su predsednici opština, sa par činovnika, koji objektivno ne mogu da vrše funkcije opština. Ali preko njih idu neki poslovi budžeta Srbije prema socijali, zdravstvu i drugim posebnim grupama", komentariše Janjić.

Ranđel Nojkić, bivši poslanik u kosovskom parlamentu, smatra da je Beograd trebalo bolje da rastumači ovo pitanje.

"Ti koordinatori imaju određene ingerencije kao i predsednici opština. S tim što se drugačije zovu. Trebalo je da se objasni kakve su njihove nadležnosti. Koordinatori su praktično tehnička lica koja obavljaju određene neophodne poslove oko dečjih dodataka, socijale i mnogih drugih stvari koje su neophodne za Srbe na tim prostorima, za Rome i za sve ostale", kaže Nojkić.

Sagovornici RSE podsećaju da su pitanja koja su ostala nerešena, a dogovorena, ukidanje struktura civilne zaštite, koje Beograd vezuje za dogovore o pitanju vojske Kosova, kao i nezavršena transformacija Privredne komore Kosova i Metohije.

Pribojavanje od samoproglašenja

Kada se radi o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, Janjić podseća da je kraj jula rok za izradu Statuta Zajednice srpskih opština i da još nema informacija da li je predat, ali i napominje da Evropa i Sjedinjene Američke Države prate situaciju.

"U međunarodnoj zajednici postoji pribojavanje da je Beograd spremio scenario samoproglašenja zajednice opština. To zapravo znači da se, zbog nezadovoljstva sporošću procesa, samoproglase i konstituišu zajednice opština. To će biti glavno iskušenje ovih tehničkih razgovora. Ukoliko se na ekspertskom nivou utvrdi da taj strah nije opravdan onda će verovatno početkom juna, odmah posle konstituisanja Vlade Srbije, uslediti sastanak Aleksandra Vučića i Ise Mustafe koji bi trebalo da deblokira pitanje zajednice opština", navodi Janjić.

Ranđel Nojkić veruje da je glavni kamen spoticanja to što nisu precizno definisane nadležnosti Zajednice srpskih opština, da odgovornost za to snose i Beograd i Priština, i procenjuje da bi u ovoj priči međunarodna zajednica trebalo da bude odlučnija.

"Ona je ta koja bi trebalo da preseče taj gordijev čvor. Da se ta igra jednom za svagda završi. Da se vrlo jasno, i za jednu i za drugu stranu, definišu ingerencije i rokovi do kada bi treblo da se obave određeni poslovi. Zatim da se izvrši nadgledanje sprovođenja dogovorenog. Mislim da sve to može da se uradi vrlo brzo", konstatuje Nojkić.

Dušan Janjić smatra da je Beograd za sprovođenje dogovorenog imao i objektivna ograničenja, kao što su izbori i nedavna politička blokada na Kosovu, i zaključuje da je put za prevazilaženje problema aktuelni sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

"Ukoliko se desi dogovor i otklanjanje sumnje u vezi sa proglašenjem zajednice opština, što ja verujem da će se dogoditi, onda će se deblokirati proces normalizacije. Ako bi bio suprotan ishod, bojim se da je onda Srbija u velikom riziku kada je u pitanju reakcija Brisela i SAD" , zaključuje Janjić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG