08. jul  2008. 10.26  | Izvor: Srna

Skoplje: Demarkacija granice u skladu sa sporazumom sa SRJ

SKOPLJE - Makedonija demarkacijom granice sa Kosovom ne čini ništa u suprotnosti sa sporazumom o granici potpisanim sa SR Jugoslavijom 2001. godine, navodi makedonsko Ministarstvo inostranih poslova.

"Mi nemamo ništa protiv da Beograd bude uključen u proces demarkacije ukoliko se srpske vlasti o tome dogovore sa UNMIK-om i kosovskim vlastima", ističe Ministarstvo u odgovoru na protestnu notu zvaničnog Beograd upućenu zbog nastavka demarkacije granice između Makedonije i Kosova.

U pismu zvanično Skoplje navodi da "žali što je Beograd odgađao demarkaciju i što to pitanje nije rešeno ranije", piše skopski "Dnevnik".

Predstavnici Skoplja i Prištine pod međunarodnim monitoringom počeli su 30. juna demarkaciju granice između Makedonije i Srbije u delu ka Kosovu. U demarkaciji ne učestvuju predstavnici Srbije, zbog čega je Ministarstvo inostranih poslova Srbije uputilo protestnu notu makedonskim vlastima.

Demarkacija je počela sa tromeđe Albanije, Kosova i Makedonije, na mestu Šerupa na Šar planini, na oko 2.100 metara nadmorske visine. Očekuje se da proces demarkacije bude završen do kraja leta.

Obeležavanje se vrši prema istoku, na osnovu sporazuma koji su pre dva meseca u Skoplju potpisali predstavnici makedonsko-kosovske Mešovite komisije za demarkaciju, na bazi plana Martija Ahtisarija.