BiH

Vlast pomjera raspravu o prodaji Ljubije?

Vlast pomjera raspravu o prodaji Ljubije?
Vlast pomjera raspravu o prodaji Ljubije?

BANJALUKA - Raspravom o Informaciji o provođenju Strategije saobraćaja na putevima RS od 2013. do 2022. u 2015. godini, posalnici NSRS nastavili su rad 12. redovne sjednice NSRS.

Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju, kojim je postupak akreditacije visokoškolskih ustanova uveden kao obavezan s ciljem međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u Srpskoj.

Usvojen je i Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, izbor, prava i obaveze arbitara i miritelja, kao i način osnivanja tijela za mirno rješavanje radnih sporova.

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. godinu.

Usvojena je i informacija o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za period januar-decembar 2015. godine.

Parlament Srpske usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Republike Srpske, kojim se propisuje da predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske može sklopiti sporazum sa predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH /FBiH/ o saradnji i pružanju pomoći između sudskih policija Republike Srpske i FBiH.

Sjednica Narodna skupštine Republike Srpske prekinuta je danas prije rasprave o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "LJubija" Prijedor metodom neposrednog odabira kupca.

Dvanaesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, a o njenom nastavku javnost će biti blagovremeno informisana

Opozicija optužuje vlast

Opozicioni poslanici optužili su poslanike vladajućih stranaka da kako kažu "beskorisnim" diskusijama pokušavaju prolongirati da na dnevni red NSRS dođe tačka o prodaji 64,9 odsto Rudnika željezne rude Ljubija.

Naime, odmah nakon rasprave o Strategiji bezbjednosti sabraćaja na dnevni red NSRS trebalo bi da dođe tačka o prodaju rudnika u Prijedoru, međutim po hodnicima NSRS se priča da unutar vladajućih stranaka još uvijek nema saglasnosti o tome.

Protiv ove prodaje, mada ne zvanično, su poslanici DNS-a.

Milanko Mihajlica, poslanik SRS u NSRS rekao je da podaci iz informacije treba da zabrinu sve poslanike jer broj saobraćajnih nesreća i broj stradalih je zabrinjavajući.

"Neprilagođenja brzina, alkohol, tehnička neispravnost i starost vozila su ključni razlozi zbogg velikikog broja nesreća",. reako je Mihajilica dodajući da su uslovi na putevima loši i da insititucije na to mogu uticati.

Nakon ove tačke dnevnog reda, poslanici bi trebala da otvore raspravu o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija iz Prijedora.

Poslanici su sinoć razmatrali Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u prošloj godini.

U informaciji je navedeno da je Vlada Republike Srpske za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, od 2004. do kraja 2015. godine , za socijalno zbrinjavanje 60.259 radnika iz 392 preduzeća u stečaju, obezbijedila 175 miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije