Bojan i Radomir su među najtraženijim kriminalcima u Evropi, opljačkali su MILIONE (FOTO)

Na listi najtraženijih pljačkaša u Evropi, nalaze se Bojan Dragičević (34) iz Banje Luke i Radomir Cvijanović (32) iz Doboja

  • 23

Među 46 najtraženijih evropskih pljačkaša nalaze se dvojica muškaraca iz Bosne i Hercegovine.

SRBI MEĐU NAJTRAŽENIJIM KRIMINALCIMA U EVROPI: Ovo su njihove fotografije (FOTO)

Evropska mreža s aktivnom potragom begunaca (ENFAST) je uz pomoć Europola uspostavila internet stranicu na kojoj se nalaze profili 46 najtraženijih pljačkaša u Evropi.

Među njima se našao Bojan Dragičević (34) iz Banjaluke i Radomir Cvijanović (32) iz Doboja, za kojeg se sumnja da je učestvovao u "pljački stoleća" u Ljubljani, kada su razbojnici pobegli sa skoro 33 miliona evra.

Slovenačka policija traži ga već 11 godina zbog pljačke SKB banke, u kojoj je obijeno 428 sefova i iz kojih je odneseno gotovo 20 miliona evra, ali i druge dragocenosti vredne oko 13 miliona evra. U toj pljački je pet naoružanih napadača upalo u riznicu banke, koristeći sigurnosni kod za korisnike sefa onesposobivši dvojicu čuvara.

Foto: eumostwanted.eu Foto: eumostwanted.eu

Reč je o dobro organizovanoj i sofisticiranoj pljački, istaknuli su stručnjaci za bezbednost, ali i da je služba zaštite bila veoma slaba i alarmi nisu bili vezani za bezbednosni centar ili sedište policije u neposrednoj blizini banke.

Dragičević je u dva navrata opljačkao poslovnicu HVB Splitske banke u centru Šibenika. Prvi put je ukrao 350.000 kuna (oko 47.000 evra), a drugi put skoro pola miliona kuna (oko 66.000 evra).

Prema presudi, pljačka je organizovana u Banjaluci, gde je uhapšen u maju 2012. godine i zatim izručen Hrvatskoj. Oružje i ukradeni novac iz banke nikada nisu pronađeni.

Foto: eumostwanted.eu Foto: eumostwanted.eu

Nakon što je završio u zatvoru u Lepoglavi, Dragičević je pobegao iskočivši kroz prozor prostorije koju su u pogrešnom trenutku čuvari ostavili bez nadzora. Skočio je na parkirani automobil i pobegao, ali ga je policija uspela uhvatiti istog dana. Nakon ovog bega, iduće godine prebačen je u Pulu odakle je takođe uspeo da pobegne pri povratku iz šetnje, preskočivši zid visok četiri metra.

Zatvorska policajka ispucala je tri metka upozorenja u vazduh i pucala u njega, ali ga nije uspela pogoditi. Tada je čak i zatvorski direktor podneo ostavku. Zbog ovog slučaja pokrenuti su disciplinski postupci protiv troje zatvorskih čuvara.

(Telegarf.rs / Izvor: Radio Sarajevo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trifun

    25. maj 2016 | 15:34

    Ako nisu nikoga ubili nek su uzeli pare. Pa sta su banke nek pljackaske organizacije i institucije. Narod njima robuje , odakle vlasnicima banki tolike pare. Puna podrska ovim momcima ako nisu nikoga ubili. Svaka cast

  • Febo

    25. maj 2016 | 16:51

    Svaka cast momcima! Zelim im svako dobro i puno uspjeha u narednim poduhvatima.

  • Petar Perica Peric

    25. maj 2016 | 17:16

    Podrska momcima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA