• Search form

24.05.2016 | 12:03

Istanbul: pogled kroz prozor

Istanbul: pogled kroz prozor

Izložba “Istanbul: pogled kroz prozor” Željke Mićanović Miljković biće otvorena 26. maja u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, a obuhvata radove u oblasti grafike, crteža, animacije i eksperimentalne knjige, kojima se autorka nadovezuje na seriju prethodnih izložbi posvećenih gradovima, sećanjima, impresijama i ličnim beleškama, predstavljajući ovoga puta Istanbul u kojem je provela nekoliko godina.

Promišljanja autorke o urbanom prostoru i njegovim naizgled apsurdnim, slučajnim momentima, realizovana su u predstavama gradskih predela Istanbula, otvarajući posetiocima “prozor” ka neistraženom svetu jednog naizgled poznatog, ali ipak dalekog, “drugog” ambijenta. Predstavljeni u intimnom, skladnom i estetski pročišćenom prostoru amama u Konaku kneginje Ljubice, koji i sam krije čitav niz značenja, radovi Željke Mićanović Miljković, kako je navedeno u najavi izložbe, pružaju istovremen uvid u prošlost i sadašnjost, nudeći puteve posetiocima da ga dožive i interpretiraju na sopstveni način.

Željka Mićanović rođena je u Tuzli, a nakon završetka gimnazije u Beogradu, studije je nastavila Maćerati u Italiji, gde je 2008. diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, na katedri za umetničku grafiku. Završila je  2009. godine i master studije na Evropskom institutu za dizajn u Rimu.

Od 2010. godine vodi umetnički atelje Prozor. Članica je ULUPUDS-a od 2009. godine i učesnica više grupnih i samostalnih izložbi.

Izložba o Istanbulu biće otvorena do 1. jula, u organizaciji Muzeja grada Beograda u okviru kojeg deluje Konak kneginje Ljubice.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Autoportret, Vazduh na otoku Sipan
digitalizacija, ubsm
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav