Svega 15 odsto građana Srbije zadovoljno zdravstvom

Beta

21. 05. 2016. u 16:40

Svega 15 odsto građana Srbije zadovoljno je zdravstvenim uslugama, pokazalo je istraživanje koje je u Beogradu sproveo Libek

Свега 15 одсто грађана Србије задовољно здравством

Ilustracija

Svega 15 odsto građana Srbije zadovoljno je zdravstvenim uslugama, pokazalo je istraživanje koje je u Beogradu sproveo Libek.

Istraživanje je pokazalo da 83,8 odsto anketiranih smatra da se prava pacijenata ne poštuju.

"Gotovo polovina ispitanih nije zadovoljna zdravstvenim uslugama u Srbiji i taj broj ne oscilira mnogo bez obzira na pol, godine niti zaposlenje. Anketirani su najmanje zadovoljni načinom zakazivanja pregleda kod specijaliste, administracijom i brzinom zakazivanja dijagnostičkih pregleda", rekao je za agenciju Beta predstavnik Libeka Miloš Nikolić.

Po toj anketi među 725 ispitanika, građani su način zakazivanja pregleda kod lekara opšte prakse ocenili sa 2,40, a zakjazivanje dijagnostičkih pregleda sa 1,80. Ocenom nižom od tri ocenili su dostupnost lekova.

Istraživanje je pokazalo i da 38 odsto građana nema poverenje u lekare i da 84 odsto smatra da su zdravstveni radnici demotivisani.

Stručnost lekara vrednovana je ocenom 3,41, a drugog medicinskog osoblja sa 3,06. Ljubaznost lekara ocenjena je sa 2,86, a drugog medicinskog osoblja sa 2,56.

Po mišljenu ispitanih, adekvatnost opremljenosti zdravstvenih ustanova ocenjena je sa 2,32."Od ukupnog broja ispitanika koji su bili u situaciji da se žale, 71,8 odsto to nije učinilo. Međutim, još više zabrinjava podatak da je svega 7,9 odsto onih koji su se žalili, bilo zadovoljno odgovorom na žalbu", navodi se u analizi istraživanja Libeka.

Libek dodaje da pacijenti imaju dilemu da li pregled obaviti u privatnoj klinici ili sačekati na zakazani red u državnoj.

"Dijagnostički pregled kod državnog lekara sačeka 60,5 odsto ispitanika, dok 39,5 odsto ispitanika ode kod privatnog", rekao je Nikolić i dodao da je 51,6 odsto ljudi reklo da im je državni lekar preporučio privatnu kliniku, a čak 32,8 odsto da im je preporučio privatnu kliniku u kojoj baš on radi.

Nikolić je rekao da čak 86 odsto ispitanika veruje da pacijenti u Srbiji daju mito da bi dobili bolju zdravstvenu uslugu, a 60 odsto je izrazilo spremnost da to učini, da bi dobilo adekvatnu lekarsku pomoć.

Nikolić je ocenio da svi ti podaci nedvosmisleno pokazuju da je neophodno reformisati zdravstveni sistem Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Vlado

21.05.2016. 17:08

Naravno da je 15% kad niko ništa ne plaća, sve je potpuno džabe, a ne postoje ni kadrovski ni tehnički kapaciteti za normalno funkcionisanje!

Mikica

21.05.2016. 18:07

U sistemu gde je zdravstvo jedan od katalizatora za društveni mir, bazirano na velikoj materijalnoj bedi, ne može se baš ništa više ni očekivati. Vrhunsko zdravstvo, kao vrhunski sport, umetnost, industrija i sve ostalo zahteva i vrhunska ulaganja. U suprotnom, to je to!

tomislav1

21.05.2016. 18:12

To je tacno mada mislim cak i manje. Jer vecina lekara radi kako im se naredi, tako i prepisuje lekove one koje su im dozvoljeni , a ne one koji su najbolji za tog pacijenta.Zatim cim imaju normu znaci da moraju da zure sa pregledom a samim tim manje paznje pridaju pregledu pacijenta. Ja znam za mene koji imam diabetes vec 30god,vise prava , strpljenja , dostupnost specijalistima bila je puno bolja nego danas. Zadnje je ,od skoro mi je ukinuta hiperbaricna komora,previse kosta drzavu ,,a mi ?

Orvel

21.05.2016. 18:13

Tu spadaju oni koji preko veza ili korupcijom stizu do zdravstvene zastite kakvu zele.

Dr Specjalizant

21.05.2016. 19:16

Pacijentima je neko objasnio kako oni imaju svoja prava. Ministarstvo je reklo kako svaki pacijent koji dođe na pregled mora da se primi. A mi lekari da smislimo kako da to izvedemo. Naravno zapošljavnje još lekara nije opcija, ministarstvo ne da. Ja dnevno obradim minimum između 30 i 40 hiruških pacijenata, gde svakome treba posvetiti pažnju, vreme, otkucati izveštaj. Za povrede koje treba ušiti nemam nikog nego onda sve staje i radi se povreda. Ali neka pacijenti imaju prava.

D.POPOVIC

22.05.2016. 10:52

@Dr Specjalizant - Doktore kako objasnjavas i pravdas svinjariju svojih kolega specijalista u domovima zdravlja koji vracaju pacijente kuci bez obavljenog pregleda ili zakazivanja istog?! "Idite kuci pa dodjite za mesec (ili vise) dana da vam tada zakazemo kada da dodjete na pregled ...!" Zakazuju ljudima kada da dodju da bi zakazali pregled umesto to da urade odmah prilikom prvog dolaska za prvi naredni slobodan termin, ma kada on bio. Kulovsko izivljavanje i maltretiranje. Da li to pise u Hipokratovoj zakletvi?!

Ситар

21.05.2016. 19:30

Српско здравство је један "Франкенштајн" хибрид комунистичког ( " бесплатног") и рано капиталистичког ( гуликожног) здравственог система!! Ту реформе нису ни започете.Само крпеж! А народ све болеснији! Али то је већ друга прича.

vlade

21.05.2016. 19:59

Reformisati ga tako da placamo jos vise a usluga ce ostati ista. Reforma ista kao i za stomatologiju.

Света

21.05.2016. 22:45

Мислим да нико у земљи није задовољан здравственим системом али о томе се мора много аргументованије и стручније писати а не повезивати са некаквим неодговорним истраживањима какво је ово које наводите из других извора. Не види се шта је то Либек ни како је истраживање спроведено (на коликом обиму и квалитету узорка на пр.). Резултати који се наводе су општа места која се експлоатишу, такорећи, годинама и само служе да се подигне тензија и избегне суштина проблема у здравственом систему

idibegaj

21.05.2016. 22:55

nemam nista lepo da kazem o nasem zdravstvu ukljucujuci tu i privatnu praksu, a primedbi imam za jedno 50 strana teksta, pre svega o moralu, lekarskoj etici i bon-tonu. Nisu svi isti, ali im je pecat zajednicki.

Vera

22.05.2016. 00:25

Od srca sam jako bolesna vec 30 god.Mlada sam obolela.Kod opredeljene lekarke sam bila vise id deset god.Nije nikada znala od cega sam obolela samo je znala sta je moja terapija.Previsok krvni pritisak koji prati ovu moju bolest NIKADA,NIKADA mi nije izmerila.Ovo je samo detalj mog "lecenja"kod nje.

Svasta

22.05.2016. 01:30

Lekari i njihova bliza i dalja familija - jedino oni mogu da se protnu bez "doplate" a da docekaju intervenciju ili pregled...

Goran

22.05.2016. 09:36

Napravimo forum sa glasanjem koje cemo dostaviti ministarstvu zdravlja sa svim primedbama.

Tadijakadija

22.05.2016. 11:04

Уздати се у другог, па макар то били и лекари је неизвесно.Данас можда друштво има неких пара за лечење, а да ли ће имати сутра?Што нам буде богатије друштво имаће више пара за лечење."Колико пара толико музике" Али шта ми можемо данас да урадимо ? "Боље спречити него лечити" Значи превенција.Здрав живот, здрава исхрана , физичка активност, управљање стресом (било то музикотерапијом, бављење неким хобијем,читање и.т.д.), па нам неће бити потребни лекови или хирушке интервенције.

Glas razuma

22.05.2016. 16:30

Ovo ovde je medicina iz kamenog doba. Kako drugacije objasniti da u 21. veku nije moguce putem interneta sa racunara ili mobilnog telefona videti slobodne termine kod odabranog lekara i zakazati pregled u odabranom terminu?!