Preti im zatvor zbog tuđeg duga za struju

Naslednici bivših vlasnika koji u restituciji uspevaju da povrate oduzete nekretnine, u najvećem broju slučajeva uz njih dobijaju ne samo dugove koje su prethodni korisnici napravili, već često i krivične prijave pod pretnjom odlaska u zatvor zbog krađe struje.
Na ovo upozorava Mreža za restituciju, koja otkriva da je to omogućila odluka Ustavnog suda Srbije od 19. aprila. Njome je odbačeno nekoliko inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, koju je usvojila Vlada Srbije pre nešto više od tri godine.
 
- Između ostalog, USS u obrazloženju navodi da obavezu da izmiri račune prethodnog vlasnika ima novi vlasnik, a da novi vlasnik ukoliko želi da ostvari svoja prava može da se obrati nadležnom sudu - kaže Bogdan Veljković, predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd". Bivši, odnosno novi vlasnici nakon restitucije, samo na teritoriji Beograda, u protekle četiri godine, da bi svoje objekte priključili na struju, platili su iz sopstvenog džepa više od 100 miliona dinara tuđih dugova.
 
Međutim, tvrde u Mreži za restituciju, u nekim slučajevima otišlo se i korak dalje.
 
- Imamo slučaj jednog advokata iz Izraela, kome su vraćena tri lokala u Beogradu. On je u startu morao da plati 200.000 dinara duga za struju koje je ostavila firma - zakupac jednog od lokala, da bi dobio novo brojilo. Međutim, pošto mu je lokal vraćen 2012, a on je fizički ušao u posed tek dve godine kasnije, protiv njega je podneta i krivična prijava za pretpostavljenu krađu struje tokom te dve godine, mada je brojilo bilo na nuli - kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju. On za Novosti navodi još nekoliko sličnih slučajeva.
 
Ustavni sud je, u postupku za ocenu ustavnosti, tražio mišljenje od Vlade Srbije. Izvršna vlast odgovorila je da Uredba kojom se novi vlasnici stanova primoravaju da plate dugove koji nisu sami napravili - nije neustavna.
 
- Obaveze u vidu neplaćenih računa za električnu energiju prate imovinu na koju se odnose, te nikakve promene na strani krajnjeg kupca (pa i kada je stekao imovinu otperećenu dugom) ne mogu biti na štetu operatera sistema, što znači da novi titular nepokretnosti ima obavezu da plati račune prethodnog vlasnika - odgovor je Vlade Srbije.
  • Čiča Gliša

    20.05.2016 12:02
    A tek gas...
    Kao što optužuju mnoge za krađu gasa,kroz NEVIDLJIVE RUPE?????????????????????? Rupe koje se mogu videti samo posle 7.dana u njihovoj laboratoriji,bez prisustva vlasnika merača??? Haški sud i inkvizicija su mala maca za ove STRUČNJAKE???????????????????????????????????'
  • Bata N

    20.05.2016 10:42
    Ostajte ovde, sunce tuđeg neba
    Nekada su mi Šantićevi stihovi «Ostajte ovde, sunce tuđeg neba ...» terali suze na oči i budili osećanje ponosa.
    Danas me je sramota što sam državljanin zemlje u kojoj vlada nepravda i politički kriminal a čiji građani to tolerišu i ako imaju mogućnost iskažu nezadovoljstvo i protest.

  • MarijaS

    20.05.2016 09:49
    Članove Vlade i dotične sudije pozvati na odgovornost, tražiti potvrdu ispravnosti diploma i testirati im IQ i moralna načela kojima se rukovode. Ponašaju se kao drumski razbojnici. Ili tipa, šta mi tu jadni možemo, takav je pravilnik. Verovatno žele da smuče restituciju starim vlasnicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija