Aleksandar Stojmenović: Policajac za LGBT 1Foto: Fonet TV

Dobitnik nagrade „Duga“ za 2015/16. godinu, koju dodeljuje Gej strejt alijanse, je Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova i prvi javno autovani pripadnik MUP-a u Srbiji.

„Iako njegova odluka nije bila laka, on je istrajao u tome, među svojim kolegama, ali i kroz zapažene medijske nastupe u kojima je ne skrivajući svoju seksualnu orijentaciju promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom“, naveo je žiri u obrazloženju svoje odluke, dodajući da veruje da će ovaj policajac za primer nastaviti sa svojim dobrim radom, kao i da će nagrada koju je dobio biti podstrek i ohrabrenje mnogim drugim LGBT osobama da budu otvorene u pogledu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta na radnom mestu.

Mladi policajac rodom iz Vranja, primio je nagradu od prošlogodišnje dobitnice ministarke Jadranke Joksimović i istakao da je ovo priznanje za njega obaveza da u budućnosti još bolje radi na unapređenju LGBT prava. Podsetio je da je u prethodnom periodu dosta toga učinjeno na unapređenju saradnje policije i LGBT zajednice – sačinjen je priručnik, održani su brojni seminari i tribine.

„Policijski službenici su dužni da služe zajednici, da postupaju odgovorno, profesionalno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo svakog lica“, naglasio je Stojmenović, koga je MUP imenovao za oficira za vezu sa LGBT zajednicom početkom 2014. Od tada neprekidno radi, pre svega, na slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, ali i na drugim pitanjima od značaja za rad policije sa LGBT populacijom.

Stojmenović se u prethodnih godinu dana istakao dajući značajan doprinos povećanju poverenja LGBT zajednice u rad policije, a zajedno sa svojim kolegama iz Odeljenja za rad sa zajednicom MUP radio je na poboljšanju, sistematizaciji i širenju delovanja policije kada su u pitanju ovi slučajevi i uopšte rad sa LGBT populacijom. Poznat je među svim organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba u Srbiji, a žiri „Duge“ navodi da je postao prva adresa kojoj se obraćaju LGBT organizacije kada su u pitanju slučajevi nasilja i diskriminacije, različite analize, preporuke i mišljenja iz oblasti rada policije.

Rođen je 23. januara 1986. Karijeru je započeo u graničnoj policiji MUP 2007. Zbog diskriminacije i pritisaka okoline, četiri godine kasnije je podneo zahtev da bude premešten na drugo radno mesto, što mu je odobrio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pa je ovaj hrabri policajac premešten u direkciju policije.

Slobodno vreme voli da iskoristi u šetnji ili vožnji bicikla. Omiljeni film mu je „Ratovi zvezda“, a trenutno najviše sluša pevačicu klasične muzike Saru Brajtman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari