Linkovi

Izglasani novi ministri, smenjen Krivokapić


Sjednica Skupštine Crne Gore (rtcg.me)
Sjednica Skupštine Crne Gore (rtcg.me)

Skupština Crne Gore, na tragu Sporazuma vlasti i opozicije o fer i slobodnim izborima, izglasala je nove članove vlade izbornog povjerenja koji su položili zakletve.

Milorad Vujović i Petar Ivanović su novi potpredsjednici vlade, Goran Danilović je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević je ministra finansija, Boris Marić je ministra rada i socijalnog staranja i Milenko Popović je ministar poljoprivrede.

Parlament je izglasao i Lex specialis koji je poseban zakon zakon na osnovu kog će se primjenjivati Sporazum o slobodnim i fer izborima. Za je glasalo 49 poslanika, protiv ih je bilo 20, a uzdržanih je šest. Predsjednika Skupštine Ranko Krivokapić razriješen je dužnosti glasovima većine poslanika.

Krivokapić: Na pravoj strani istorije

Predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić je, u završnoj riječi, ocijenio da je SDP uvijek bila na pravoj strani istorije i da je zbog toga bila u opoziciji osam godina, devedesetih. On je ocijenio da je SDP-u nezavisna Crna Gora bila cilj, a DPS-u sredstvo kako bi očuvali prvobitno stečeni kapital u ratnim devedesetim.

"Glavna vijest danas je da je pao kreditni rejting Crne Gore, da više nećemo moći da vraćemo kredite, a ne Milo, Ranko ili neko drugi. To je danas glavna vijest, a ne čak ni Sveto. Sveto je neumitnost, tako će proći svi koji su kršili zakon, da li za godinu ili dvije, ali proći će tako", naveo je Krivokapić. On je poručio da nije bilo protesta DF-a ne bi bilo ni parlamentarnog dijaloga.

Krivokapić je poručio DF-u da je "put Crne Gore u NATO završena stvar i da to mogu da pokušaju da spriječe samo sa DPS-om". Krivokapić je ocijenio "da su zbog loše ekonomske politike u zemlji mogući socijalni nemiri i nestabilnost." On je poručio da će, ako propadne sporazum vlasti i opozicije, protesti doći na red.

Mandić: Pad Krivokapića najveći udar Đukanoviću

Lider DF-a Andrija Mandić je ocijenio da je pad Ranka Krivokapića najveći udar Milu Đukanoviću. Mandić je ocijenio da su dva stuba vladavine Mila Đukanovića upravo Krivokapić i Svetozar Marović.

"Oba stuba su poklekla kao i Momir Bulatović. Mi se radujemo što je Đukanović ostao sam i što ćemo uskoro da ga oborimo", naveo je Mandić.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić, u završnoj riječi, rekao je da ne pravi razliku između Krivokapića i premijera Mila Đukanovića, ali nije saopštio kako će se izjasniti SNP.

Rastoder: DPS, osim Skupštine, pokušala da ukroti i tužilaštvo

Funkcioner SDP-a Rifat Rastoder ocijenio je da je Krivokapić uzdigao Skupštinu od bespogovornog servisa Vlade do bespogovornog kontrolora Vlade.

"Uprkos dobroj volji da sve razumijem, nemoguće je da se otmem utisku da je ceremonijal oko provjere povjerenja u vladu tokom januara zaključno sa grožničavim insistiranjem da se smjeni Krivokapić ustvari samo pokušaj skretanja pažnje sa brojnih problema", rekao je Rastoder u završnoj riječi.

Predlog za razrješenje Krivokapića podnijelo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Force i Hrvatske građanske inicijative.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade.

XS
SM
MD
LG