Capital.ba

Ekonomija SAD-a ojačala za 5,7 odsto

29.01.2010. / 17:33

VAŠINGTON, Američka ekonomija ostvarila je rast od 5,7 odsto u periodu od oktobra do decembra prošle godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

        Ovaj rezultat je mnogo bolji od dosadašnje procjene rasta od 2,2 odsto i najbolji u posljednjih šest godina, prenosi Bi-Bi-Si.

        Uprkos ovolikom poboljšanju, društveni proizvod na nivou čitave 2009. godine umanjen je za 2,4 odsto, što je najgori rezultat od 1946. godine.

        Ekonomista Bijele kuće Kristina Romer izjavila je da je snažan rast u četvrtom kvartalu 2009. godine “najpozitivnija ekonomska vijest do ada”.

        “Važno je da se ne pridaje previše značaja jednom jedinom izvještaju, bio on pozitivan ili negativan. Sigurno će biti poteškoća na putu pred nama. Ipak, današnji izvještaj je dobrodošla i ohrabrujuća vijest”, rekla je Romer.

        Biro za ekonomske analize, koji objavljuje ove podatke, naglasio je da je procjena o ekonomskom učinku u četvrtom kvartalu zasnovana na nepotpunim informacijama i da je podložna reviziji.

        Rast u trećem kkvartalu bio je prvobitno procijenjen na godišnji nivo od 3,5 odsto, ali je kasnije smanjen na 2,2 odsto, kada su pristigli svi podaci.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!