Capital.ba

Demonstracije u Briselu

29.01.2010. / 14:59

BRISEL, Oko 30 000 Belgijanaca okupilo se danas u centralnom dijelu Brisela po ledenoj kiši da bi protestovali zbog sve većeg broja otpuštanja radnika.

Radnički sindikati pozvali su na organizovane proteste da bi izvršili pritisak na belgijskog premijera Iva Letermea i zvaničnike EU sedam dana nakon što je njemački “Opel” najavio zatvaranje postrojenja u Antverpenu, što znači da će 2 600 radnika ostasti bez posla.

Pivara “AB InBev”, takođe, planira da otpusti deset odsto svojih zaposlenih u Evropi.

Mjesto okupljanja demonstranata, prema najavi organizatora, biće centralni dio Brisela, gdje se nalazi sjedište Evropske komisije i ostalih evropskih institucija.

Portparol sindikata “FGTB” Odri Loest rekao je da se, uprkos lošim vremenskim uslovima, okupilo “najmanje 30 000 ljudi”, među kojima je i 1 000 radnika “Opela”.

Drugi zvaničnik sindikata rekao je da se okupilo 35 000 ljudi, dok prema podacima policije na demonstracijama učestvuje 26 800 lica.

Ulice belgijske prijestonice ispunjene su demonstrantima koji nose crvene, zelene i plave boje svojih socijalističkih, hrišćanskih i liberalnoh sindikata.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!