Vesti

0

Vesić: Maršal Tolbuhin i general Ždanov dobijaju ponovo ulice u Beogradu

Autor: VV

Izvor: Beta

Vesić: Maršal Tolbuhin i general Ždanov dobijaju ponovo ulice u Beogradu

Izvor: Foto: prtscr ytb

Vesić je rekao da će Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica biti predloženo da dosadašnja ulica Goce Delčeva na Novom Beogradu dobije ime Bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska ulica da dobije ime Ulica generala Ždanova.

On je dodao da maršal Tolbuhin i general Ždanov zaslužuju dostojnije ulice od onih koje su im dodelile bivše vlasti u Ripnju i na Lazarevačkom drumu na Čukarici i da su "predložene ulice na Novom Beogradu zaista pravi način da se odužimo ovim herojima".

Vesić je rekao da je odluka da se promeni ime ulici Goce Delčeva prirodna, s obzirom da Delčev koji je bio osnivač, vođa i ideolog Makedonske revolucionarne organizacije 1893, a potom i BMORO (Bugarska makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija), nije zadužio ni Srbiju, a ni Beograd svojim delima.

"Politika organizacija kojima je rukovodio Delčev bila je izrazito antisrpska, tako da nema razloga da Delčev ima ulicu u Beogradu, bez obzira na to što mi poštujemo koliko on znači drugim narodima", rekao je Vesić.

Inicijativu da Tolbuhin i Ždanov dobiju ulice pre nekoliko meseci podneo je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao građanin Beograda, navodeći da je potrebno da se Beograd dostojno oduži kako Ždanovu i Tolbuhinu, tako i Crvenoj armiji, koja je dala odlučujući doprinos oslobađanju Beograda od nacističkog okupatora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR