Tužba zbog Belog dvora

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

06. 05. 2016. u 09:09

Članovi porodice Karađorđević obratili se upravnom sudu. Smatraju da su imali pravo na obeštećenje, kao i svi drugi građani

Тужба због Белог двора

Dvorski kompleks na Dedinju je zaštićeno kulturno dobro

ČLANOVI dinastije Karađorđević podneli su tužbu Upravnom sudu - traže poništaj rešenja Ministarstva finansija po kojem im država neće vratiti Beli dvor, saznaju "Novosti".

Ovim rešenjem od 22. marta Ministarstvo je potvrdilo odluku Agencije za restituciju da Dvorski kompleks na Dedinju, kao zaštićeno kulturno dobro, ne bude dat naslednicima kralja Aleksandra, niti finansijski nadoknađen.

- Pokrenuli smo upravni spor jer je doneto rešenje kojim nije predviđeno obeštećenje kraljevske porodice - kaže jedan od zastupnika dinastije, advokat Dušanka Subotić Homen. - Znamo da su drugi građani, koji su u postupku restitucije odbijeni iz sličnih razloga, upućeni na moguću novčanu nadoknadu.

Zakon o vraćanju oduzete imovine decidirano kaže da se "ne vraća pravo svojine na dvorskom kompleksu, čiji se status određuje posebnim zakonom..." To, zaključuju podnosioci tužbe, ne isključuje obeštećenje, već samo vraćanje u naturi.

Po rečima Subotić Homenove, Agencija za restituciju i Ministarstvo finansija povredili su Ustav, koji kaže da su svi građani jednaki:

- Ispalo je da Karađorđevići, koji su nam stvorili državu, nisu ravnopravni sa ostalima! Time je povređena i Međunarodna konvencija o ljudskim pravima.

Princ Aleksandar, stanar Belog dvora

Advokat Zoran Živanović nada se da će Upravni sud poništiti rešenje Ministarstva finansija i naložiti da se postupak pred Agencijom za restituciju privremeno obustavi dok se ne donese poseban zakon o Belom dvoru.

- U suprotnom, uložićemo ustavnu žalbu, a zatim se obratiti i Evropskom sudu u Strazburu - poručuje Živanović.

Podnosioci tužbe navode da, po zakonu, kulturna dobra mogu biti i državna, ali i privatna, a članom 14. Zakona o kulturnim dobrima propisano je da dobra u rukama države mogu biti i otuđena. Budući da se dvorski kompleks nalazi na 15 hektara zemljišta, na atraktivnoj lokaciji, Karađorđevići upozoravaju da bi država mogla da ga proda za više desetina miliona evra. A za eventualno obeštećenje starih vlasnika oni bi morali da izdvoje maksimum pola miliona evra.


AGENCIJA: ČEKAMO ODLUKU SUDA

DIREKTOR Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ne želi da komentariše optužbe da je telo kojim rukovodi prekršilo Ustav. On za "Novosti" kaže da se neće izjašnjavati dok traje sudski postupak:

- Poštujemo nezavisnost suda. Kako on odluči, tako ćemo postupiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

RacaVračar

06.05.2016. 09:18

Ko je gospodin ? Ako je ,to zašta se predstavlja , zašto ga narod nerazume kada govori !? Drugo ,ko in daje pravo da rasprodaju nacionalno blago,u posedima koji su im dati na upotrebu !?A treće ,pišem latinicom jer mi komentar nebi objavili ,na ćirilici!

Boško

06.05.2016. 09:33

Neka ovaj nadri kralj izađe na izboere ako smije.Narod će glasanjem reći šta misli o njemu.

BRANA

06.05.2016. 09:36

Obestetili su oni sebe kad su pobegli ostavljajuci narod jer su. njihovi zivoti bili "dragoceniji".Ovog"prestolonaslednika"nikad i nicega nije sram.Cudo od coveka,prava pijavica.

djordje petrovic

06.05.2016. 09:47

Bolje im je da im se ne dodeli. Kao stalni korisnici mogu uvek potrazivati od drzave s pravom da odrzava dvor. Ako im se da dvor, onda ne treba da traze i dobiju od drzave nui marjasa za odrzavanje. Nemoz i jare i pare. Na stranu sta mislim o Karadjordjevicima.

Zatvorenog odelenje nis a nije banja

06.05.2016. 09:54

Svaki ko pozovese na Ustav Srbije a nije sposoban da odbrani vrednost marljivog rada ono sto fakticki postoji a objasnjava o narodnoj volji. Vodite odmah takve ne u zatvor vec u ludnicu tos u teski bolisnici.

cenc

06.05.2016. 10:05

karadjordjevici nam stvorili drzavu? interesantno. zivim u zabludi celoga zivota da su to bili obrenovici. a ova druga, sto su je stvorili karadjordjevici nas je malo skupo kostala.

Pera

06.05.2016. 10:07

Karadjordjevici nisu stvorili drzavu Srbiju niti su sagradili taj dvor svojim rukama i svojim novcem,jednaki su pred zakonom kao i svi ostali i moraju da placaju porez i sve racune,nego hajde da im vratimo to sto zele i da ih vratimo tamo odakle su dosli pa nek pokusaju da se tako bahato ponasaju tamo ako smeju i mogu.

vladimir, obavjestajac

06.05.2016. 10:11

Neka prvo princ nauči srpski jezik. Putujući po svijetu, sreo sam masu stranaca koji pričaju tečno srpski jezik, a nemaju veze sa Srbijom i srpskim narodom. Rođen je u 50im, i ne zna dvije riječi srpskog. U SAD sam u našim društvim sretao naše ljude koji pričaju srpski pa su im preci došli krajem 19. vijeka. Tako, da,....suvišno je komentarisati ovu njihovu pohlepu. Drugo, od novca sirotinje su se 80 godina razbacivali po Londonu, Parizu, balovima, vilama itd. Pripada državi i tačka!

neregistrovan

06.05.2016. 10:16

Treba njih vratiti odakle su dosli.Samo nam ti paraziti trebaju,nismo dovoljno ocerupani.

Nada

06.05.2016. 10:25

Ponasanje princa Karadjordjevica je sramotno, zna se ko ga izdrzava I placa ovaj napaceni narod , on sa pricenzom defiluje a sinovi mu zive u inostranstvu. Kako se ponasa Engleska kraljica, dostojanstveno postujuci svoju drzavu. Gospodine kako kaze Premijer plati struju ti si grsdjanin ove drzave mada ne zans njen jezik, ako se obratis sudu u Strazburu osramotices sebe I svoje pretke

ironija

06.05.2016. 10:47

moze sve, ali cisto obraza radi prvo platite struju i ostale dazbine kojih se nakupilo na milione a zatim dozvolite agenciji za borbu protiv korupcije da ispita poreklo imovine i finansiranje poslednjih 20 godina i sve vase rodbinske i diplomatkse odnose koje imate. trazis postovanje od naroda kojem postovanje nisi pruzio.

Јабре

06.05.2016. 11:08

На једну руку је и тај двор правит новцем народа а на другу ако има Ружица Ђинђић право на вилу а она и њена породица нису ништа учинили за Србију, онда нема смисла ускраћивати то право Карађорђевићима.

Деда

06.05.2016. 11:12

Vratite zlato koje ste oteli od srpskog naroda i od koga generacijama uživate ne radeći ništa, pa onda možemo da pričamo o restituciji .....

BRANA

06.05.2016. 11:43

RacaVracar*odkud ti to sa cirilicom.Novosti objavljuju i jedno i drugo.Vecina nas nema mogucnost da pise cirilicom .Ja bih prvi to voleo.Ali nista tu ne mogu.

Vojvoda Micko Krstic

06.05.2016. 12:14

Citajuci komentare vecine citalaca mogu da konstatujem da je "Socijalisticka federativna republika" destruktivno delovala na moc rasudjivanja naseg naroda ,sto je dovelo do toga da se Srbi zgrazavaju svoje Dinastije,a ceznu za Crvenim sloserom koji nas je ubedio da su nas nasa "braca" klali u ime bratstva i jedinstva.

Vratiti oteto

07.05.2016. 13:22

Svaki Srbin koji poštuje Karađorđa i one koji su stvarali Srbiju od 1804. mora da podrži zahtev svih potomaka Karađorđa da im se vrati sva imovina koju su imali pre dolaska komunista na vlast.