Zagreb i dalje koči Beograd

D. M. / Novosti online

04. 05. 2016. u 16:56

Hrvati sprečili dogovor o otvaranju poglavlja 23. Holanđani za sastanak sa Oreškovićem

Загреб и даље кочи Београд
PROPAO je još jedan pokušaj Holandije da kao predsedavajuća EU izvrši pritisak na Zagreb da odblokira evropski put Srbije. Na dnevnom redu sastanka ambasadora zemalja članica EU (KOREPER) u sredu našlo se i pitanje otvaranja poglavlja 23, o pravosuđu i vladavini prava, ali je hrvatski predstavnik poručio da oni i dalje ostaju pri svojim uslovima.

Hrvatska za davanje zelenog svetla za otvaranje poglavlja 23 traži da Srbija ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, omogući veća prava njihovoj manjini i u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna.

Holandija insistira i na tome da se u što kraćem roku sretnu premijeri dveju zemalja, Mark Rute i Tihomir Orešković, ali još nije utanačen datum sastanka.

Hrvatska je poslednjih nedelja slala diplomatske delegacije u sve članice EU, koje su u susretima sa zvaničnicima ministarstava spoljnih poslova u tim zemljama, objašnjavale i tražile podršku za pozicije Zagreba.

Prema našim informacijama, u Evropskoj komisiji i većini članica EU, među kojima prednjači Nemačka, argumenti Hrvatske nisu naišli na odobravanje. Iz EU insistiraju da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa pristupanja, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

VUČIĆ: SRBIJA ISPUNILA SVE ŠTO JE POTREBNO ZA OTVARANjE POGLAVLjA 23

Predsednik Srpske napredne stranke i aktuelni premijer Aleksandar Vučić večeras je, povodom odbijanja Hrvatske da da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, rekao da je Srbija ispunila sve što je bilo potrebno.

"Mi smo ispunili sve što je do nas i nikog neću zvati tim povodom, a kamoli moliti. Neka svako radi svoj posao", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u sedištu SNS-a.

On je rekao da je za njega važnije što će Srbija imati veći rast BDP-a od komšija. "Mi smo svoj posao završili i imaćemo evropski standard", rekao je Vučić .

Upitan o odobravanju vizne liberalizacije za Kosovo, Vučić je rekao da je to još jedan poklon "našim albanskim prijateljima".

"Nadam se da će više prolaziti kroz centralnu rbiju, trošiti i plaćati PDV", rekao je Vučić.

SLOVACI PREUZIMAJU KORMILO

TELO Saveta EU, u kom sede ambasadori zemalja članica, tzv. KOREPER se ponovo sastaje sledeće srede, 11. maja, a zatim još nekoliko puta ovog meseca, tako da tehnički još ima vremena da se postigne dogovor o otvaranju poglavlja 23. do kraja juna. Predsedavanje EU zatim od Holandije preuzima Slovačka, što neće ići naruku Hrvatskoj, jer Bratislava snažno podržava evropski put Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Дуле

04.05.2016. 17:08

Подршка за Хрвате, да истрају у свом ставу. Нису ни свесни колику нам корист чине.

Stručnjak za blokadu

04.05.2016. 17:11

Hrvati su niko i ništa, to su kauboji rekli "ne" jer imaju neki interes, ako ništa drugo ono se bar rugaju Rusima preko naših leđa.

VASKE

04.05.2016. 23:06

Nisam pristalica EU, ali to što hrvati rade je apsurdno, oni traže ovo ili ono, a kakva prava imaju srbi u hrvatskoj počev od prava na pismo tj. ćirilicu. Sramota ! Povući našeg ambasadora iz hrvatske, a njihovog proterati iz Srbije, kao i njihove privrednike.

pametni

06.05.2016. 06:10

allternativa eu je stvaranje suverene i jake drzave srpske nacije. dali treba nesto vise.