04. maj  2016. 17.23  →  19.33 | Izvor: Tanjug, Beta

Hrvatska opet blokirala Srbiju na putu ka EU

BRISEL -

Predsedavajuća EU Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

 

Kako saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu, holandsko predsedavanje Savetom EU stavilo je ovu temu na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica EU ( Coreper ), iako je iz ranijih kontakata sa Zagrebom bilo jasno da je hrvatski stav po pitanju otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom ostao nepromenjen.

I ovoga puta 27 zemalja članica podržžalo je predlog o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Holandija, koja predsedava EU do jula, želi da se do kraja njenog mandata postigne saglasnost i otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, a stav Holandije odlučno podržavaju Francuska i Nemačaka, koje navode da je Srbija ispunila sve postavljene uslove i da je otvaranje tih poglavlja potrebno da se održi kredibilitet procesa proširenja EU.

Izvori sa sastanka rekli su za agenciju Beta da Hrvatsku niko ne može naterati da odobri otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali kažu da svi Hrvatsku ubeđuju da to nije svrsishodno.

Hrvatski ambasador u EU je ponovio rezerve zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje "zeleno svetlo", čime bi se obezbedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o članstvu sa EU.

On je rekao da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba da ukine regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine i da uvede automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uslovi za otvaranje pregovora i da ih treba uporedo rešavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja podstaklo i rešavanje spornih bilateralnih pitanja.

Poneke članice su u današnjoj raspravi pokazale izvesno razumevanje za hrvatske argumente, ali su bile za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja juna.

Izvori iz Saveta EU navode da se konsultacije sa Zagrebom u cilju rešavanja hrvatske blokade srpskog pristupnog procesa nastavljaju, kako na inicijativu zvaničnog Brisela, tako i pojedinih zemalja članica koje kritički gledaju na ovakvo ponašanje Hrvatske.

Ministarka Joksimović: Na potezu Evropska komisija

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras, povodom nove hrvatske blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima sa EU, da je Srbija ispunila dogovorene kriterijume i da je sada na potezu Evropska komisija.

"Vrtimo se u krug. Srbija se ponašala i ponaša se i dalje konstruktivno. Kao što sam i ranije rekla, stvar je dogovora i nalaženja rešenja između država članica i Evropske komisije", rekla je Joksimović Tanjugu.

Ministarka je naglasila da je Srbija ispunila ono što su bili ranije dogovoreni kriterijumi za otvaranje poglavlja.

"Sada je Evropske komisija na potezu", zaključila je Joksimović.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 24

novi sad NS  04. 05. 2016. | 17:40
Sve je to programirano od EU a tako i treba jer Vuciceva gospoda nezna sta hoce.
Vitez koja-pravi  04. 05. 2016. | 18:00
Nikada u životu nisam mogao ni zamisliti da ću toj zločinačkoj tvorevini,za nešto reći hvala,ali za ovaj potez moram!Samo se sada pitam,šta će nova vlada Srbije po ovom pitanju preduzeti,hoćeš li nastaviti maltretirati građane Srbija,kako ta lopovska i kriminalna tvorevine,sa treće razrednim političarima iz svojih zemalja,koja se zove eu,da nema alternativu,ili ćete se okrenuti tamo gde nas ne ucenjuju i gde nas žele,a to je evro-azijska unija?Građani Srbije ne mogu više da čekaju bolje sutra,bolje sutra za Srbiju i njen građane ja savez sa Rusijom i njenim saveznicima,te pristupanju u ODKB,o zajedničkoj bezbednosti!
Srđan  04. 05. 2016. | 19:01
@Vitez koja-pravi Jes' pa da budemo ne samo Severna Koreja Evrope, nego još i legitimna meta NATO-a?! O'ladi malo s' te švargle, tezvi! :D
12
8
gerila  04. 05. 2016. | 21:43
@Vitez koja-pravi @Srdjan Kazes ako se priblizimo Rusiji bit ce mo legitimna meta Nato-a,pa mi smo za njih uvek legitimna meta,koliko se secam,zadnji put nije im ni trebao legitimitet.Nedo bog tog zla .ali naucili smo kako se obaraju nevidljivi,bit ce nam lakse.
8
5
Noble Anvil  04. 05. 2016. | 21:50
@Vitez koja-pravi Rusi vas žele ???Možda kao guberniju:-)? Žele rudna bogatsva srbije,naftna postrojenja i kapacitete a koliko vas vole pokazuje i cena rudne rente koju vam plaćaju. Jedva ste iskamčili i par akumulatora za MiG-ove.Imaju oni dosta svojih problema,samo im fali Srbija.I ko je ruski saveznik,Sirija i Asad.Lepo društvo!Kuba se okreće ka USA,i oni su shvatili da od rusa nema 'leba.
9
7
gerila  04. 05. 2016. | 23:08
@Vitez koja-pravi @Noble Anvil.Pa bogami svi znaju,ako ti ne znas,ko je najveci eksploatator tudjih prirodnih resursa.Pa Gadafija su smakli i unistili Libiju. jer su bili duzni 200 milijardi $ rudne rente i nije hteo da obnovi ugovore,
5
3
novi sad NS  04. 05. 2016. | 18:25
Vitez koja-pravi@ Ja neznam sta cekate .
Raush  04. 05. 2016. | 23:58
@novi sad NS Cekamo Ruse da naprave taj savez. Ako naprave lako cemo , iz EU ili izvan EU , svejedno.
3
5
Pera iz žalbenog  04. 05. 2016. | 18:50
To što ne ide dobro ka EU, ne znači da treba da trčimo u naručje bilo kome, pogotovo ne Rusima. U EU su zemlje koje su nam najači investitori i trgovinski partneri, a to nisu ni Hrvati ni Bugari. Evropa nam je važna zbog tih zemalja a sa njima možemo da razvijamo odnose i bilateralno, ( Italija, Nemačka, Rumunija). Pored toga, u Zapadnoj Evropi ima država koje nisu članice, ali blisko sarađuju na zajedničkim projektima i imaju pristup večini fondova (Island, Švajcarska, Norveška).

Uostalom ne moramo da se pridružujemo zajedničkoj spoljnoj politici (sumanutoj rusofobiji) i možemo ekonomski da sarađujemo sa kome god hoćemo.
stranac  04. 05. 2016. | 19:08
Uvek nam malo fali.Pre je to bio Mladic i Karadzic ,sad Hrvatska sta ce biti
sutra? Ja mislim da Srbija treba da stvara sebe a ne da ispunjava tudje uslove!!!
Razvijte transparentnost,slobodu informisanja i sve ostale institucije koje drustvo
znace.U stvari sve ono sto Radulovic trazi kad ucinimo da gradjanin Srbije se oseca
unutar zemlje postovan i zadovoljan verujte mi svako ce nas hteti u uniju i savez.
Do tatda sve je demagogija i udaranje glavom u zid.
paja patak i pacici  04. 05. 2016. | 19:44
hrvatski uslov radi otvaranja/zatvaranjja poglavlja 23/24 ide u prilog vecini u srbiji i stoga smatram, da croatika u ovom vaznom slucaju radi u nasu korist ! ja im necu ovo zaboraviti ,kao sto necu zaboraviti jasenovac i sve jadovne .......... itd
Dinko  04. 05. 2016. | 19:48
Davno je bila godina 1979. i otvaranje Mediterinskih igara u Splitu,ujedno otvaranje stadiona na Poljudu. Na TV ide uživo prijenos RTV Zagreb,preuzima Jugoslav.-RTV, Tito sijedi u VIP loži u bijeloj maršalskoj uniformi, ide prva sekunda ceremonije otvaranja MI, a sa njom i prvi takt himne SR Hrvatske "Lijepa naša",Tito ustaje,svi ustaše,duža verzija najljepše himne na svijetu,nekima je kao da se na žeravici peku (nikad kraja himni),nakon toga,po protokolu je išla himna SFRJ "Hej, Slaveni",Tito stoji,neki se brinu hoće li izdržati,izdržao je. Ali neki gosti iz Beograda koji su se zatekli na odmoru u mojoj obiteljskoj kući u malom dalmat. mjestu,nisu izdržali od bijesa,išao je vatromet hulje i psovki.Oni uopće nisu znali da je "Lijepa naša" obvezatni dio državnog protokola u SR Hrvatskoj,oni su mislili da se to samo ilegalno poskrivečki pušta u Hrvatskoj na svadbama i na privatnim "ustaškim žurkama".Mnogi i do dan-danas u Srbiji isto tako misle i zato je jaz tako velik i teško premostiv.
gerila  04. 05. 2016. | 23:03
@Dinko E Dinko,da nije bilo SFRJ nikad u Splitu ne bi bilo Mediteranskih igara,a ni stadiona na Poljudu,jos bi Ajduk igra baluna kod plinare.Sto se tice himne pevajte ju gde vam drago,na svadbama,sahranama,u crkvi kod krstenja pa i kod rastave braka u sudnici,u skoli pre pocetka i na kraju nastave.Cinjenica je sledece,da je himna obelezje suverene drzave,a tada je suverena drzava bila samo SFRJ,i ni jedna druga republika nije imala svoju himnu iako je Srbija prva mogla imati jer je pre imala i drzavnost i himnu.I trebalo je biti prvo intonirana himna SFRJ Hej Slavena,pa onda himna republike Hrvgatske,jer je i organizaciju Mediteranskih igara dobila SFRJ.
3
4
Dinko  05. 05. 2016. | 01:47
@Dinko E @gerila,činjenica je da vi pojma nemate kolike su po zakonu i ustavu bile razlike među republikama.Hrvatska himna nije samo tada izvođena,nego pošto je po ustavu,zakonu i protokolu bila obvezna,i svaki put kada bi neki strani državnik sletio u Zagreb,a himna SFRJ je izvođena druga jer se je tada smatralo da joj se tako daje veći značaj,većeg subjektiviteta savezne države,federacije.Druge repub. nisu to imale.Što se tiče da nikada ne bi HR dobila organizaciju Medit.igrara,pa naslušali smo se mi 45 godina te priče:"Niti jedna naša republika ne bi ništa mogla sama ...",a danas znamo kolika je to bila laž.Evo još primjera o razlikama:Samo u Hrvatskoj je postojala privatna liječnička praksa (dr. opće medicine i dr. stomatolozi),sa plaćanjem doprinosa za mirovinsko i zdravstveno i poreza prema općinskom paušalu (ni Slovenija nije to imala),osobne karte nikada nisu bile male knjižice kao što su od sredine 70-tih bile u drugim repub.,samo je Slovenija imala državni praznik za Dan mrtvih itd.
4
2
mar5hal  05. 05. 2016. | 09:49
@Dinko Dosta vise s Srbija drzavnost, Srbija drzavnost, drzava Hrvatska je postojala od oslobodjenja pred kraj 17. veka, kao kraljevina Hrvatska unutar kraljevine Ugarske tako je nastala i Srbija 1718. godine, kao Habzburska kraljevina Srbija.
2
2
gerila  05. 05. 2016. | 15:04
@Dinko Najlepsa himna je Crnogorska,"Oj,svijetla majska zoro",svakome je njegova najlepsa.A redosled izvodjenja,to je po onoj,sta je starije,jaje ili kokos.da usporedim to,sa posetom Broza Naseru,nije se Naser prvo rukovao sa vojnim ataseom,nego sa Brozom.Za vreme Austro-Ugarske monarhije izvodila se Hrvatska himna(1891.) u svecanim prilikama odmah posle "Carevke".Iako je bila sluzbena himna ndh,posle rata nije ugasena,a u svecanim prilikama izvodila se posle himne SFRJ "Hej Slaveni".A cega ste se naslusali 45 godina?Gde bi bila Istra,Rijeka,Kvarner i Zadar da nije bilo Jugoslavije?Gde bi bilo Medjimurje,kad je Baranja postala deo Hrvatske?Ni kombinata Borovo ne bi bilo,da nije bilo Srba i Srbije.Koliko fabrika ste za 25 godina nezavisnosti otvorili,Dinamov stadion u Maksimiru,je samo krecen za ovih 25 godina.Prvu zajednicku drzavu nazvali smo Kraljevina Srba,Hrvata i Slovenaca,sa sahovnicom u grbu "Lijepom nasom"kao dela himne.A SRH je bila drzava i Srba,a u himni se spominju samo Hrvati.
2
3
gerila  04. 05. 2016. | 20:31
"Ali je Hrvatska ostalia pri svome"!Prvo,da se zahvalim Hrvatskoj na principjelnosti i insistirnju na legaqlitetu,sto izgleda kod ostalih clanica,u ovom slucaju,nije od primarne vaznosti.No,ovde vidimo kako se postuje stav jedne od clanica EU,sto na primer u UEFA nije pravilo,tamo nije bitno misljenje vise od 20 clanica.
Sremac   04. 05. 2016. | 21:03
Ovde neke komentare,prosto nemogu da shvatim,a uzgred podržavam stav Viteza koje-pravog,prosto iz jednog jedinog razloga,a to je,gde nisi dobro došao u kuću,nikome pametnom se u toj kući ne ostaje niti mu je prijatno u njoj biti!Drugo ovde neko odvali glupost o nekom velikom stranom ulaganju,iz zemalja eu,jeste gospodo,ali to ulaganje je samo iz razloga što nema carine na izvoz robe preoizvedene u Srbiji,a izvozi se u Rusiju,što znači,da nam ta(odvratna Rusija),po nekima ovde koji komentarišu,uvede carine,istog trenutka bi sve te "dobre" zapadne kompanije pozatvarale fabrike i otišle!Da ne spominjemo da su građani Srbije krvavo platili svako radno mesto u tim dobrim zapadnim kompanijama,bolje da su ta sredstva data svakom nezaposlenom u Srbiji da nešto pokrene i izveze za Rusiju!
Noble Anvil  04. 05. 2016. | 22:57
@Sremac  Koliko su fabrika u Srbiji otvorili rusi i Kinezi za izvoz srpske robe na zapad ili Kinu,koliko su zaposlili srpskih radnika, u tim preduzećima,donirali ili poklonili sredstava (novac) za razvoj Srbije,kolika im je plata...E,to su braća, samo što im srpski i rusko-kineski novčanici nisu sestre ! Nažalost,neki i dalje veruju u "bratsku i versku ljubav",a zaboravljaju da se od toga ne plaćaju komunalije.
2
3
pera iz žalbenog  05. 05. 2016. | 09:47
@Sremac  Kako ti lupetaš napamet. Što je najgore ubeđen si da si u pravu.

Proveri prvo kome Srbija najviše izvozi pa onda argumentuj nešto. Proveri i spoljnotrgovinski deficit sa Rusijom za početak.

...
1
2
Zorzo  04. 05. 2016. | 22:52
Nacionalne interese i bezbednost nam moze osigurati samo punopravno clanstvo u ODKB.
Raush  04. 05. 2016. | 23:59
Jalovo koprcanje hrtova , ovo samo moze da brza proces.Hvala hrvacka.
Mitke  05. 05. 2016. | 07:40
Ljudi, uzmite se u pamet. Ne može da se otvori poglavlje 23 jer Srbija ništa nije uradila na vladavini prava. Zakoni se ne sprovode, i sve instituciije su urušene. Dobar primer je rušenje objekata sa čarapom na glavi i niko od nadležnh nije nadležan. Ustav nam se valja u blatu svakodnevno i vlada opšte bezvlašće. Hrvatska je odličan izgovor našoj Vladi koja ništa ne radi na vladavini zakona.
novi sad NS  05. 05. 2016. | 08:46
Rausch@ To je to tako treba da se vidi cija kuca masna bez trunke masti.
Samo sto vi naivci jos neznate ni Rusi vas nece.Rusi vas vuku na tanak led huskaju protiv EU A onda vas posalu za TITANIKOM.