Najnovije vesti
Vesti Svet
REAKCIJE Mogerini: Dolazim u Prištinu da slavimo, Tači: Zasluženo, reforme su se isplatile

REAKCIJE Mogerini: Dolazim u Prištinu da slavimo, Tači: Zasluženo, reforme su se isplatile

Nakon današnje odluke Evropske komisije da predloži Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU, na društvenim mržama ulsedilo je slavlje. Političari iz Prištine pišu o velikom uspehui koji je posledica reformi dok od evropskih zvaničnika stižu čestitke.

Kosovo Foto: Reuters
Kosovo
Foto: Reuters

Mogerini: Dolazim sutra u Prištinu da slavimo

- Ponosna sam na preporuku za viznu liberalizaciju za Kosovo. Sutra dolazim u Prištinu da slavimo - napisala je visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Čestitku na društvenim mrežama uputio je i Johanes han koji napisao da je predlog za viznu liberalizaciju zaslužena nagrada za ljude sa Kosova i da su se reforme isplatile.

I Tanja Fajon uputila je čestitku rečima da je jako podržava ovaj dugoočekivani korak, važan za ceo region.

Tači: Ovo nije nagrada, ovo su Kosovari zaslužili

Od zvaničnika sa Kosova do sad su se oglasili Hašim Tači koji na svom Tviter profilu napisao da je vizna liberalizacija nije nagrada, već da je zaslužena.

- Sada ćemo moći slobodno da putujemo po našem kontinentu. Ovo nije nagrada. Ovo su zalsužili svi Kosovari, reforme su se isplatile - napisao je Tači.

I ministar za evropske integracije samoproglašene Republike Kosova, Bekim Čolak, oglasio se povodom odluke Brisela. On je na društvenim mrežama napisao da su građani Kosova sada slobodniji nego ikad.

Petrit Selimi, ministar spoljnih poslova u vladi Kosova objavio je na Tviteru - Zbogom vize. Sa Kosova s ljubavlju.