Bez viza za građane Kosova 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska komisija je danas predložila liberalizaciju viznog režima za građane Kosova sa biometrijskim pasošima, za boravke do 90 dana i bez prava na zapošljavanje, saopšteno je u Briselu.

U saopštenju se kaže da je Komisija uputila predlog Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu koji će odlučivati o ukidanju viznog režima za građane Kosovo, koji dolaze u zemlje Šengena. Komisija u predlogu potvrđuje da su vlasti Kosova ispunile neophodne kriterijume za liberalizaciju viznog režima za građane koji putuju na kratko sa biometrijskim pasošima.

Komisija je dala preporuku pod uslovom da vlasti Kosova do dana usvajanja predloga ratifikuju sporazum o granici sa Crnom Gorom i da pojačaju napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kada predlog bude usvojen građani Kosova će moći da ulaze u EU bez viza i da tamo borave do 90 dana u poseti porodici, turistički ili poslovno, osim u Irskoj i Velikoj Britaniji, kao i u četiri zemlje pridružene Šengenskom sporazumu, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, gde i dalje ne mogu bez viza.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avrampoulos je izjavio da će liberalizacija viznog režima olakšati kontakte među ljudima i ojačati poslovne, društvene i kulturne veze između EU i Kosova, dodajući da zna koliko je važno ljudima sa Kosova da mogu da putuju bez viza.

On je izrazio nadu da će Evropski parlament i Savet EU uskoro usvojiti preporuku Evropske komisije. Komisija će nadgledati dalju primenu uslova za liberalizaciju viznog režima, kaže se u saopštenju.

Predlogom se ne ukidaju drugi uslovi za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma kao što su dokazi da putnik ima dovoljno novca i o svrsi putovanja. Liberalizacija viznog režima ne znači da građani Kosova mogu da rade u EU, kaže se u saopštenju.

Ukidanje viza za Turke

Evropska komisija je preporučila Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu liberalizaciju viznog režima za građane Turske, koji u Evropsku uniju idu na odmor ili poslovno, saopšteno je danas u Briselu. Komisija je predložila ukidanje viza za građane Turske pod uslovom da zvanična Ankara hitno ispuni preostale uslove neophodne za liberalizaciju viznog režima, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari