Vatra progutala srpski hram u NJujorku

R. Dragović

02. 05. 2016. u 08:17

U katastrofalnom požaru do temelja izgorela čuvena Saborna crkva Svetog Save nasred Menhetna, srećom, povređenih nije bilo

Ватра прогутала српски храм у Њујорку

Crkva Svetog Save, poznata i kao Kapela Svete Trojice

SRPSKA Saborna crkva Svetog Save u Njujorku potpuno je izgorela u katastrofalnom požaru koji je izbio u nedelju u poslepodnevnim časovima po američkom vremenu. Vatra je progutala krov crkve, kancelarije, pomoćne objekte, a stradali su i vredan ikonostas i biblioteka. Crkva je u trenutku izbijanja požara bila prazna i, srećom, niko nije stradao.

Slučajno ili ne, na Vaskrs su požari izbili i u tri pravoslavna hrama širom sveta. Izgoreo je manastir Valam u severnoj Rusiji, grčka crkva u Melburnu i makedonski bogoslužbeni objekat u Sidneju. Uprkos sumnjama da je posredi organizovani napad na hrišćanske bogomolje, podmetanje ili terorizam niko nije zvanično naveo kao uzrok požara.

Najveću štetu pretrpela je srpska crkva Svetog Save na Menhetnu koja je izgorela - do temelja. Požar je buknuo u 18.30, svega čas pošto se posle proslave Vaskrsa razišlo više od 700 vernika. Starešina ovog hrama Đokan Majstorović ispričao je da je borba oko 170 njujorških vatrogasaca sa stihijom trajala satima.

- Sve se desilo veoma brzo. Gusti dim pojavio se nešto iza 18 časova, a odmah je usledio i snažan plamen. U trenutku izbijanja požara jedan crkvenjak se nalazio unutra i nagutao se dima, ali mu je brzo ukazna pomoć i sada se dobro oseća - ispričao je otac Đokan.

Šta je uzrok vatrene stihije u srpskoj crkvi u Zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron, u ponedeljak nije bilo poznato. Okolnosti izbijanja vatre ispituju njujorški istražitelji, a izveštaj biće završen za dva-tri dana.

- Nije poznat uzrok, ali najverovatnije nije u pitanju greška nekoga iz crkve - rekao je Majstorović. - Zgrada je stara, stare su i instalacije, ali sačekaćemo zvaničan izveštaj o nesreći. Posle uskršnje službe otišli smo kući i sve smo ostavili kao i inače.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, poznata i kao Kapela Svete Trojice, bila je osigurana. Vernici će se do obnove okupljati u obližnjim prostorijama.




— Anindya Ghose (@aghose) May 1, 2016

Vatrogasna služba Njujorka objavila je da je krov crkve izgoreo u potpunosti, ali i da je struktura zgrade postala nestabilna. Portparol Frenk Gribon rekao je posle intervencije "da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi".

- Istražićemo sve okolnosti. Velika šteta koju je pretrpela crkva mogla bi da zakomplikuje situaciju. Šteta je tako velika da će se teško naći tačka izbijanja požara - rekao je portparol vatrogasaca.

Kako je preneo "Njujork tajms", vatrogasci su prvu dojavu o požaru u hramu SPC, koji se nalazi između Pete i Avenije Amerika, dobili nešto pre 19 sati po lokalnom vremenu. Njujorška policija proglasila je "mobilizaciju prvog nivoa" u tom delu grada, a na društvenim mrežama pojavili su se dramatični snimci plamena.

- Teško je ovo gledati. Bila je to zaista lepa crkva - kroz plač je reporteru tog lista rekao Dejan Deks Lipović (24), jedan od zabrinutih parohijana, koji su se okupili oko zgarišta Crkve Svetog Save.

HRAM UTKAN U SUDBINU NARODA

SRPSKI hram na Menhetnu ima bogatu istoriju koja je utkana u sudbinu srpskog naroda u SAD. Ova bogomolja pod imenom Triniti čepel sagrađena je za protestantsku crkvu polovinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Apdžona i izgrađena je u stilu engleske gotike. Srpska pravoslavna zajednica kupila je ovaj objekat 1942, a u bogoslužbenoj upotrebi je od 1944. godine. Sakralni objekat na Menhetnu vezuje se za Svetog vladiku Nikolaja Velimirovića, čijim trudom je zaživeo, ali i za kralja Petra Drugog Karađorđevića, koji je često dolazio na liturgije.

DRŽAVA ĆE POMOĆI

DIREKTOR Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Mileta Radojević kaže, za "Novosti", da treba sačekati izveštaj sa zgarišta Crkve Svetog Save u Njujorku i napraviti plan rekonstrukcije. Prema njegovim rečima, država će se uključiti u obnovu najpoznatije srpske crkve u Americi.

- Rano je govoriti o modelu obnove i načinu pomoći. Treba najpre utvrditi šta se dogodilo i kolika je šteta. Kada državni organi završe svoj posao, biće jasnije kako je do požara došlo i šta je potrebno da bi ovaj hram ponovo oživeo. Država će u dogovoru sa SPC ponuditi svoju pomoć - kaže Radojević.

Vatrenu stihiju gasilo 170 vatrogasaca

NIJE PODMETNUT?

VLADIKA, čija se eparhija prostire duž celog istoka SAD, zasad isključuje mogućnost da je paljevina podmetnuta ili da ima veze sa požarima koji su u približno slično vreme zadesili grčki i makedonski hram u Australiji.

- Za takvo nešto zaista nema ni indicija niti dokaza. Neodgovorno bi bilo tvrditi da događaj u Njujorku ima veze sa požarima u Rusiji ili Australiji, jer ništa na to ne ukazuje. Ipak, sačekaćemo izveštaj posle koga će okolnosti biti jasnije - jasan je Mitrofan.

Bogomolja pre katastrofalnog požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Bojan

02.05.2016. 10:34

Da li je ovo slučajnost !? Na Uskrs izgorele pored ove još dve pravoslavne crkve, u Sidneju i Melburnu !

Deda Vlajko

02.05.2016. 11:55

@Bojan - Nista niie slucajno, kao ni saveznicko bombardovanje (kao poslastica za njih) na pravoslavni Uskrs u II sv.ratu. Zapitajmo se kakva se poruka salje pravoslavcima.

Замиси е, ...

02.05.2016. 11:34

Случајно је таман толико колико и проналажење Хигсовог бозона.

Stasa

02.05.2016. 11:42

U Valjevu je otkazana liturgija u cekvi zbog najave teroristickog napada...sad kad citam ove vesti vidim da je situacija bila ozbiljna....

igor d

02.05.2016. 11:43

Mozda se bavim teorijom zavere ali posto su gorele i dve crkve u Australiji cisto sumnjam da je u pitanju slucajnost..Ipak gradovi Melburn,Sidnej sa jakom ustaskom emigracijom jos od pre drugog svetskog rata me navode na to da mislim da ne moze biti nikakva slucajnost.Ako je slucajnost,onda bi na svaki nas praznik gorela jedna crkva u dijaspori,kako se pre to ne desi,nego sad tri od jednom..A Cikago je namerno odabran,kao najveci srpski grad van granica Srbije i mislim da su svi pozari povezani.

bogi

02.05.2016. 12:13

ovo je apsolutna katastrofa. u krov crkve i obnovu fasade je ulozeno nekoliko miliona dolara. Dragulj - Crkva je okupljala nas narod i bila glavni centar. Otac Djokan je veliki covek koji vodi ovu crkvu kao niko pre. Nemam reci za ovo sto se desilo.

pedja

02.05.2016. 12:20

Ovo je podmetnut pozar kao i ostale tri neverujem da je slucajnost bas na uskrs plus salje se jasna poruka pravoslavnom svetu sta ih ceka ako udjemo u neki savez sa Rusima.Tamo na Menhetnu ce verovatno nici neki oblakoder.Ubili su dve muve jednim udarcem.

Jovan

02.05.2016. 12:23

Velika tragedija , bez premca , sinhronizovana akcija , cini se ! I sta sad , mi cemo se praviti da to nije TO , "demokratski" Zapad ce otuznim tiradama i praznom formom preko svojih jurisnih medija tupiti do se prasina ne slegne , ... , jedina sansa nam je da Jelena Milic , Natasa Kanic i Sonja Biserko upute "ostru protestnu notu" , sa recima da su "sokirane , iznenadjene , zgrozene , ..." ! Tugo moja , sta li nam jos i sve pripremaju ?

Moka

02.05.2016. 12:36

Na ovakve dane su crkve najposecenije pa sve te silne svece i ljudi uz manjak paznje lako zapale crkvu.

VesnaDC

02.05.2016. 18:32

@Moka - Da ste ikada bili u ovoj ogromnoj, crkvi nikada nebi tako komentarisali. Svece koje se nalaze u metalnim koritima i pesku gase se i vosak se uklanja da bi bilo mesta za druge svece.

Anastas Jovanovic

02.05.2016. 13:00

Trebali su da imaju video nadzor i sistem za gasenje kao i detektore dima sto je cesto standard u Americi. Pravilnom preventivom pozar je mogao da bude izbegnut! To je nauka i za sve druge pravoslavne hramove sta da preduzmu prevetnivno.

Гоца СЗ

02.05.2016. 14:12

Више пута је и цела Србија горела на Ускрс, али се увек, као Феникс, Жар-птица, поново из пепела рађала! Биће сигурно добротвора који ће помоћи да овај храм из пепела поново израсте и заблиста у старом сјају!

ČARDAKLIJA

02.05.2016. 14:28

Tri pravoslavne crkve zapaljene na Pravoslavni Vaskrs. Neverujem u slučajnost, nehat i nemar. Veme će pokazati da je to ipak neko namerno zapalio. Mudžahedini su najavili pohod na Beograd za Vaskrs. Liturgija u Valjevu su bile otkazane iz bezbednostnih razloga.

nikola vlahović

02.05.2016. 15:52

Ovo je upozorenje, da treba sve pravoslavne hramove po Srbiji i po svetu opremiti sa najosetljivijim DDT (detektor dima i temperature) i sa video nadzorom, i povezati ih sa policijskim stanicama i sa vatrogasnim društvima.

Milan

02.05.2016. 16:31

@nikola vlahović - U Americi svaka zgrada ima takve detektore ali je problem kada su zgrade pravljene od drveta i lako gore. Za 3 minuta (koliko treba vatrogascima da stignu ma lice mesta) pozar se rasiri toliko da nema sta da se sacuva, osim okolnih zgrada. Zidovi koji su ostali su samo fasada.

VesnaDC

02.05.2016. 18:28

@nikola vlahović - Milane ovo specijalno obradjeno drvo staro preko 150 godina tesko da moze da tako brzo izgori. Da nije tako paljenje sveca bi bilo zabranjeno .Naravno crkva je bila osigurana i to debelo i bas zato je paljenje sveca bilo po strogim propisima .Pozar je sumljiv iz vise razloga zato je akrivna istraga. Ako vidite terasu iznad i nedaleko od crkve ,ona je sada zatvorena i tu je policija. Sacekajmo sa zakljucima.

Moran da kazem

02.05.2016. 20:30

@nikola vlahović - Pricate gluposti, drvo jeste staro ali nije "specijalno obradjeno".Verovatno ste mislili na drvo koje je obogaceno arsenikom i koje se zbog arsenika ne sme ugradjivati u unutrasnjost zgrada.Koristi se u Marinama ili u spoljnoj upotrebi, raznih terasa o objekata u kontaktu sa vodom.Mesto gde su se svece palile je obezbedjeno i dosta nize og drvene fasade.Nego hajde da sacekamo nalaze strucnih lica FDNYC

Logic

03.05.2016. 10:37

@SaleA - Naravno da može, svako ima pravo da iznese svoje lične projekcije događaja. A ako ne može lično da učestvuje u svom scenariju, onda ga lepi svima.

kale

02.05.2016. 21:34

За чудо дивно, Сусједи, ама баш ни једне речи, у њиховој дневној штампи о паљењу наших светиња!? А преносе сваку будалаштину са наших простора. Дал се радују ?

Toмислав Илић

03.05.2016. 09:22

Увек је било и биће у сваком времену Синан паша,зар мало има непријатеља православља,изађимо после овога још јачи сложнији, oбновимо храм тако ћемо и ми васкрснути.Србијо главу горе,да нам живи Србско православље-Светосавље.