Danas je 1. maj Međunarodni praznik rada

Beta

01. 05. 2016. u 00:13

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad

Данас је 1. мај Међународни празник рада

Sa prošlogodišnjih protesta

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

U Srbiji sindikati danas neće organizovati protestne skupove i povorke jer je Uskrs, ali su najavili da će nastaviti borbu za prava radnika i njihov bolji standard.

"Ne pozivamo na okupljanja i proteste, ali upozoravamo da stotine hiljada radnika strahuje od otkaza, od stalnih smanjenja zarada, od odlaska u penziju s niskim nadoknadama, od sprečavanja sindikalnog organizovanja. Stižu nam uvećani računi za režijske troškove, uvećane rate kredita, uvećani iznosi za porez na imovinu i sve manje nam preostaje za dostojanstven život", saopštio je Samostalni savez sindikata Srbije.

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" su u saopštenju povodom Međunarodnog praznika rada naveli da se "obeležavanje Prvog maja već godinama u Srbiji svodi na divljenje kako to rade radnici u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i traženje razloga zašto baš ja ove godine isto to ne mogu da uradim u Srbiji".

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Međunarodni praznik rada dočekuju bez u praksi ostvarenih i zaštićenih prava koja im samo na papiru garantuju Ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Srbije, Aleksandar Vulin je kazao da će ove godine biti doneto nekoliko zakona radi bolje zaštite prava radnika, među kojima o sezonskom radu i o zapošljavanju preko agencija, a u planu su i pregovori o novoj ceni rada.

U Srbiji ima oko 1,8 miliona zaposlenih, a 745.000 ljudi je na evidenciji nezaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Sindikalni Americki Organizator

01.05.2016. 01:14

Vi ste imitacija "sindikata". Svi ste korumpirani clanstvo vam ne veruje a i u pravu su.Sve sto radite radite iz i za licne interese.Gde je taj vas statut gde je ta vasa vladajuca struktura.Vi ste pozoriste lutaka bez publike.

Budjoni

03.05.2016. 10:28

@Россиа - Zbog vezanog Vaskrsa i Prvog Maja, sindikalna borba za radnicka prava vezana je za jaja !

dasa54

01.05.2016. 07:13

nekad bilo,proslave i para za sve i svako iamo sta da pojede i odnese u prirodu,danas samo ovi sto su juce izlazili na ulice.prodali se amerikancima koji njima upravljaju i manipulisu.

да ли знате шта славите?

01.05.2016. 09:30

1. Мај – Друидски фестивал ватре, ритуално зачеће одређене особе у илуминатској хијерархији

Nebojsa007

01.05.2016. 09:37

Prava radnika u Srbiji kod najveceg broja privatnika i ne postoje. Radi se sedam dana u nedelji po deset sati dnevno za minimalac a neretko i manjebod minimalca uz izgovor privatnika ne mogu da platim vise zato sto su visoke dazbine ili imam dosta potrazivanja koja su nenaplacenja...... a prava istina je ne mogu da dam platu zato sto sam kupio novi stan ili novi dzip...

mitrović despota ilija

01.05.2016. 12:12

jajare sindikalne. ja imenom časnim prezimenom i očevim imenom garantujem da ste obične jajare. koji sindikat vi imate pa vi svi skupa rascepkani ne značite ništa u eri liberalnog banditizma. nikog vi niste zaštitili. sa cenom rada ispod nivoa roba. i robovi da bi stvarali dobit robovlasniku imali su veća prava i bili bolje zaštićeni. jajare sindikalne niste u stanju ni sami sebe da zaštitite. ne štiteći prava na 3 osmice uništavate i porodice i srbiju a podržavate liberalni banditizam.