"Sporazum EU i Turske ugrožava živote"

Jordanska kraljica Ranija pozvala je na "legalizaciju" izbegličkih puteva kroz Evropu, kritikujući sporazum EU sa Turskom, za koji je rekla da ugrožava živote.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

19:55

Getty Images

Kraljica Ranija, koja je u poseti ostrvu Lezbos, izrazila je duboku zabrinutost za izbeglice koje su sada, kako je rekla, "primorane da traže daleko opasnije puteve".

"Od presudnog znacaja je pronalaženje pravne alternative i bezbednih ruta kroz Evropu", izjavila je supruga jordanskog kralja.

Sirijske izbeglice čine 10 odsto stanovništva u Jordanu, gde je njihov izbeglički logor četvrti po veličini grad u državi, prenosi AFP.

"Ovo je izuzetna kriza i zahteva izuzetnu reakciju", rekao je kraljica Ranija, dodajući da Grčka ne može da bude poslednja stanica za ove ljude.

Ona je, takođe, pozvala na međunarodnu podršku humanitarnim organizacijama, poput Međunarodnog komiteta spasa i UNHCR-a, koji su odigrali presudnu ulogu nabavkom hrane, vode i skloništa migrantima u grčkim kampovima.

Kraljica Ranija Al-Jasin je rođena u palestinskoj porodici u Kuvajtu, diplomirala je poslovnu administraciju na Američkom univerzitetu u Kairu. Poznata je kao zastupnik prava na obrazovanje, zdravstvo i prava žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: