REAKCIJA OPOZICIJE: Formiran zajednički pravni tim zbog neregularnosti na izborima

Novosti online / Agencije

25. 04. 2016. u 10:10

Iako Demokratskoj stranci nije osporen izborni rezultat i cenzus na izborima, naša je obaveza je da branimo svaki glas, kaže lider DS Bojan Pajtić. Ivić Rašković istakla da su izbore obeležile brojne nepravilnosti

РЕАКЦИЈА ОПОЗИЦИЈЕ: Формиран заједнички правни тим због нерегуларности на изборима
Rašković Ivić: Formiran tim koji će se baviti analizom izbornog materijala
Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da su podaci RIK na osnovu 98,06 obrađenih biračkih mesta potvrdili da su opozicione liste Dveri-DSS, koalicija SDS-LDP i pokret Dosta je bilo izborile mesto u parlamentu i da je formiran zajednički tim tih stranaka koji će raditi detaljnu analizu izbornog materijala.

"Time su demantovani podaci koje je sinoć na konferenciji za novinare izneo predsednik SNS Aleksandar Vučić", navodi se u zajedničkom saopštenju opozicionih stranaka koje je pročitala predsednica DSS posle današnjeg sastanka u Beogradu kome su prisustvovali predsednik DS Bojan Pajtić, predsednik SDS Boris Tadić, predsednik LDP Čedomir Jovanović i lider "Pokreta Dosta je bilo" Saša Radulović, kao i pokreta Dveri Boško Obradović.

Rašković Ivić je kazala da su izborni proces obeležile brojne neregularnosti koje su uticale na slobodno opredeljivanje građana i navela da su pozivani fantomski birači, kao i umrli birači.

Ona je rekla da će osnovu analiza pravnog tim ove stranke sarađivati na izmeni izbornog zakona.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su ove stranke jutros predale zahtev RIK-u da im dozvole pristup kompletnom izbornom materijalu i svim zapisnicima, kako bi još jednom utvrdili sve nepravilnosti ovog izbornog procesa.

"Već danas kreće sa radom naš zajednički pravni tim i on će, kako se bude sastajao, tako obaveštavati javnost. Želimo da ova tematika jednom za svagda bude zaustavljena i obavezujemo se da naš zajednički pravni tim sastaviti kvalitetan predlog promene izbornog zakonodavstva kako nam se ovakve stvari više ne bi ponavljale", naveo je Obradović.

PAJTIĆ O IZBORIMA: SITUACIJA SLIČNA ONOJ IZ 90-IH, MOGUĆA KOALICIJA SA RADULOVIĆEM


Iako Demokratskoj stranci nije osporen izborni rezultat i cenzus na izborima, naša je obaveza je da branimo svaki glas i da ne dozvolimo da bilo ko pokrade izbore, izjavio je danas predsednik DS Bojan Pajtić i dodao da su van svake sumnje liste DSS-Dveri, Čeda Boris Čanak i Dosta je bilo prešle cenzus i stekle pravo na mandate u skupštini.

Na brojnim biračkim mestima zabeležen je niz nepravilnosti. Kupovina glasova, birači koji su unosili popunjene biračke listiće za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije - Jedinstvenu Srbiju, nejednak broj biračkih listića, obelezili su izborni dan.

Situacija je slična kao devedesetih godina, ocenio je Pajtić i istakao da će zbog toga Demokratska stranka biti spremna da traži uvid u svaki zapisnik koji dođe u RIK, da ne bismo dozvolili da ni jedan jedini glas propadne.

Pajtić je istakao da je, upoređivanjem podataka dostavljenih zapisnika sa biračkih mesta, van svake sumnje je da su liste DSS-Dveri, Čeda Boris Čanak i Dosta je bilo prešle cenzus i stekle pravo na mandate u Narodnoj skupstini.

On je istakao da će svaki pokušaj otimanja slobodnih glasova ljudi koji su glasali za ove liste biti onemogućen i sprečen.

Demokratska stranka time brani fer izbore, svačije ljudsko dostojanstvo i demokratiju, istakao je Pajtić.

PAJTIĆ O KOALICIJAMA

Pajtić najavio je moguću koaliciju sa Sašom Radulovićem i Borisom Tadićem na nekim od beogradskih opština, dok Radulović nije želeo da otkriva svoje ambicije na “lokalu”, preokupiran pitanjem regularnosti izbora, piše Blic.

Na pomen koalicije sa Pokretom Dosta je bilo Saše Radulovića, pogotvo na Vračaru, Pajtić je rekao da bi ona bila svakako logična na opštinama gde su osvojili veći broj glasova.

"Ne znam, to ćemo videti tokom ponedeljka, verovatno da, pa to bi bilo logično na svim tim opštinama", rekao je Pajtić.

Na pitanje ko bi još mogao da bude zanimljiv kao koalicioni partner na lokanom nivou, Pajtić je uz osmeh rekao “Pa, recimo, Tadić”.

Ovaj gest nije neobičan kada se uzme u obzir da je on upravo sa bivšim stranačkim šefom, a sada rivalom provodio vreme u prijateljskom razgovoru dok su čekači rezultate RIK.

Radulović je na pitanje o mogućim koalicijama sa nekom od partija odgovorio: “Pusti sad to…”.

A na pitanje o Vračaru kazao je da za sada još ništa ne zna.

"Ne, ne, ništa, ovo je sad mnogo važnije", rekao je Radulović fokusirajući se prvenstveno na rezultate parlamentarnih izbora i da li će njegov Pokret preći cenzus i ući u parlament.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Ema

25.04.2016. 12:07

@auuuu strasno - Upravo taj sto vice da je pokraden (tj neko od nejgovih pulena) je na dan izbora slao SMS sa pozivom da se glasa za njega. Zasto uvek lopov prvi vice "Drz'te lopova!"?

DW

25.04.2016. 15:14

@DW - #o.O Bugarski "voz" u vidu izborne prevare, a sa ciljem obesmišljavanja demokratije . (ispred biračkog mesta 55 Kragujevac, SUR "Baranac")

MarkoBg

25.04.2016. 11:32

DS je uništio privredu Vojvodine u zadnjih 15 godina, Bojana Pajtića narod ne voli. Molim DS da otvori oči i da nas mlade ostavi na miru, jer nećemo krenuti ni za vama ni za jednom drugom političkom opcijom.

Živorad

25.04.2016. 11:33

Pajtiću i dalje nije jasno da je uglavnom zahvaljujući njemu DS izgubio ove izbore i u Vojvodini a da je na nivou Srbije sveo DS na nivou paorskog udruženja u selu. Umesto da shvati da mu ovakva kalimerovska politika u smislu ''pa to je nepravda'' ne donosi ništa dobro već samo srozava ionako istanjen rejting nekada uvažene stranke on i dalje priča istu priču koju je naučio u vreme kada je diplomirao na temu ''Kako srušiti Miloševića'' . Jadno i bedno !!!

.sreten

25.04.2016. 12:26

Nepravilnosti su moguce, ali ne toliko da bi nekoj stranci drasticno umanjle rezultate.Znam, ko gubi ima pravo da se ljuti.Isto tako ima pravo da kontrolise i vrsi brojanje glasova.Koliko vidim iz saopstenja RIK to ce im biti omoguceno.Ne razumem tvrdnje da Srbija srlja u jednopartijski sistem.Pa i ako je tako to je volja gradjana, to je demokratija. Mozda bi bilo dobro ponavljati izbore, sve dok Pajtic ne pobedi...

PP

25.04.2016. 14:27

Kako su svi sretni i nasmejani - za istim stolom svi istomišljenici koji tvrde da je u Srebrenici počinjen genocid. Bruka Srbije i srpskog naroda na okupu. Ništa manja od ovih koji su dobili izbore.

m

25.04.2016. 14:34

ako se vi zadovoljavate sto ste usli u skupstinu, onda vam je cilj samo "sebe gledate", a za gradjane vas bas briga. vi u skupstini nista ne mozete, Osim primati platu na racun gradjana. ovo vaze za sve stranke Koje su jedva presle cenzus. pa cak i za srs.

Saks

25.04.2016. 14:37

Sitne kradje u vidu matematicke racunice je evidentno bilo ali to je tesko izbeci sto iz objektivnih (azuriranje bir. sp.) sto subjektivnih razloga (nije u interesu vladajuce stranke) i sa time male stranke moraju uvek da racunaju.Uostalom tu prostu vecinu u parlamentu SNS ima zahvaljujuci upravo matematici.Mi koji ne zivimo u Srbiji i nismo posebno zainteresovani ko ce da vlada ali nam nije bogzna koliko jasno sta je to sto kvalifikuje Vucica u odnosu na Dveri ili Radulovica?

Деда Миле

25.04.2016. 15:03

Ето видите зашто је пропао пети октобар,и зашто је Милошевић говорио о ДОСуонако како је говорио.Народ је ипак најпаметнији.

Stop komunizmu

25.04.2016. 15:03

Secate li se izbora 2012 i dzakova sa listicima?Sve je isto samo Slobe nema...STOP KOMUNIZMU

nekada clan bir. odbora

25.04.2016. 15:53

Dzabe se zalite, sami znate da su merodavni zapisnici u koje imaju uvid svi clanovi stranaka na birackom mestu.Price o djakovima 2012. I SADA DA SE PROVERAVAJU SU smesne!Samo SPS je 96. prepravljao zapisnike u Nisu i Kosovu i zato je donet Leks specijalis ...Kako je Ds napadan za greske i DSS i G17, dobro je prosao!