Podrška ženskom preduzetništvu 1

Serija edukativnih radionica „Podrška ženskom preduzetništvu“, koje će u narednih mesec i po dana biti organizovane širom Srbije, ima za cilj da se u godini preduzetništva žene upoznaju sa mogućnostima i izazovima pokretanja i uspešnog vođenja sopstvenog posla, kao i servisima, uslugama i finansijskom podrškom koju im država nudi.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Očekuje se da će ovaj vid edukacije da podstakne ekonomsko osnaživanja žena i žensko preduzetništvo, omogući otvaranje novih radnih mesta, poveća zaposlenost žena i da doprinos razvoju privrede – rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kojom je najavljena ova akcija. Radionice organizuju Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije, Fondom za razvoj RS i Razvojnom agencijom Srbije, a uz podršku kompanije DHL International Beograd.

Prema rečima Nermine LJubović, direktorke Sektora za privredni sistem PKS, radionice će se organizovati u nekoliko gradova, kako bi se ženama preduzetnicama omogućio, u njihovim lokalnim sredinama, lakši pristup svim potrebnim informacijama od značaja za poslovanje.

– Naši predstavnici će govoriti o mestu i ulozi PKS u podsticanju razvoja ženskog preduzetništva i o aktivnostima na razvoju ženskog preduzetništva uopšte, a posebno tokom godine preduzetništva, kao i uslugama i servisima koje Komora pruža preduzetnicama – objasnila je LJubovićeva.

Kako je istakla Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj, tokom edukacije preduzetnicama će biti predstavljeni raspoloživi programi finansijskih podrški koje Ministarstvo privrede sprovodi preko tog fonda, a predstavila je i aktuelne kreditne linije za investicione kredite, kredite za trajna obrtna sredstva, održavanje tekuće likvidnosti i kratkoročne kredite.

– Pretpostavlja se da će najviše interesovanja biti za „Program podsticanja za razvoj preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslu“, za koji je objavljen konkurs 20. aprila 2016. godine. Namena ulaganja za start-up kredite, tj. za kredite za početnike može biti nabavka opreme, adaptacija, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje poslovnog i proizvodnog prostora. Za nabavku trajnih obrtnih sredstava može se koristiti 20 odsto ukupnih finansijskih sredstava – istakla je Backovićeva i dodala da su u narednom periodu planirana još dva programa – Finansijska podrška za razvojne projekte za preduzetnike, mikro i mala pravna lica“ i „Otvoreni program“, u kome svi privrednici mogu učestvovati u kreiranju novih, njima potrebnih kreditnih linija.

Ispred Razvojne agencije Srbije, direktorka sektora za upravljanje projektima Maja Pejčić predstavila je dva projekta namenjena ženskom preduzetništvu, Start up program za započinjanje posla za koji je objavljen javni poziv i traje do 20. maja i Program za povećanje konkurentnosti postojećih preduzeća, za koji će javni poziv biti raspisan u maju mesecu. Posebno je dizajniran program koji je namenjen udruženjima koja se bave podrškom ženskog preduzetništva. Ukupna bespovratna sredstva koja su na raspolaganju ženama preduzetnicama su oko milion evra. 

Radionice

Prva edukativna radionica biće održana 27. aprila u Zrenjaninu, sledeća je 12. maja u Užicu, a potom je po rasporedu Leskovac 19. maja, Šabac 26. maja, Kraljevo 30. maja i završna je 2. juna u Zaječaru.

O problemima

Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, istakla je da će članice te asocijacije tokom radionica govoriti o aktuelnom stanju i načinu prevazilaženja problema u ženskom preduzetništvu. Pored toga, u okviru radionica biće predstavljeni i primeri dobre prakse, odnosno uspešne poslovne priče žena preduzetnica, koje će govoriti o svojim iskustvima, mogućnostima preduzetništva u Srbiji, problemima sa kojima se suočavaju, svojim planovima i rezultatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari