Glavoseča pao zbog iznude (VIDEO)

E. H.

22. 04. 2016. u 15:31

U Beogradu uhapšen Velibor Bakić, koji je čekao na odsluženje kazne za ubistvo Smaila Tarića 2008. godine

Главосеча пао због изнуде (ВИДЕО)

Trenutak kad specijalci privode Bakića

.VELIBOR Bakić (32), koji je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Smaila Tarića iz Malog Zvornika 2008. godine i trenutno čeka da bude pozvan na odsluženje kazne, uhapšen je u petak po podne u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo iznude. Policija ga je, u spektakularnoj akciji, privela na uglu Višegradske i Savske ulice, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, i određeno mu je zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti priveden u Tužilaštvo na saslušanje.

Bakić je iz pritvora pušten u martu prošle godine, posle više od šest godina otkako se iza rešetaka našao zbog sumnji da je učestvovao u Tarićevom ubistvu. Ovaj zločin izazvao je veliku pažnju javnosti, pošto je Tarićeva odrubljena glava pronađena u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. na Bulevaru kralja Aleksandra, posle anonimne dojave upućene beogradskim medijima. Policija je sutradan u donjem delu Karađorđevog parka pronašla i spaljeno Tarićevo telo u žbunju.

Prvom presudom Višeg suda, Bakić je bio osuđen na 35 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta. Posle drugog suđenja, izrečeno mu je 20 godina robije, ali je Apelacioni sud otvorio novi pretres i doneo pravosnažnu presudu od 15 godina.

Kad je pred Apelacionim sudom zaključen pretres, Bakiću je ukinut pritvor, koji mu je bio određen zbog uznemirenja javnosti, ali je, prema stavu ovog suda, protokom vremena od šest i po godina, "opao intenzitet uzmenirenja" koje bi njegovo puštanje na slobodu moglo da izazove u javnosti.

Bakić je, kako se navodi u presudi, osuđen jer je od Tarića, kako bi ga namamio, najpre telefonom naručio kilogram eksploziva pentrita i sporogoreći štapin, što je trebalo da mu preda u Beogradu. Posle toga nabavio je dve mačete, a 18. avgusta 2008. godine, u ranim popodnevnim časovima u parku iza Veterinarskog fakulteta, sečivom mačete zadao je više snažnih udaraca Tariću po glavi i telu, da bi mu zatim odsekao glavu, a telo i mačete zapalio. Tarićevu glavu stavio je u crnu PVC kesu i ostavio je na trotoaru na Bulevaru kralja Aleksandra, gde je i pronađena.

Odrubljenu glavu Smaila Tarića policija pronašla na Bulevaru kralja Aleksandra 18. avgusta 2008.

Od samog početka, Bakić je tvrdio da nije kriv i da je "sve nameštaljka", a na suđenju je naveo:

- Optužnica je napisana u domenu naučne fantastike. Ne postoji nijedan dokaz koji bi potkrepio ono što mi se stavlja na teret. Znam da je proces koji se vodi protiv mene namešten, ali ne želim da navodim imena ljudi koji su u to umešani, jer su oni opasni. Sa Tarićem sam bio u dobrim odnosima...

Bakićeva odbrana je u julu prošle godine Višem sudu podnela zahtev za ponavljanje postupka, kako bi se saslušali svedoci koje je sud tokom glavnog pretresa odbio da pozove, a koji bi govorili o njegovom alibiju. Uz zahtev su priložene i svojeručne, overene izjave tih svedoka.

RAŠIĆ OSLOBOĐEN

POSTUPAK za ubistvo Smaila Tarića vodio se i protiv Beograđanina Miloša Rašića, koji je pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza. On je prvobitno bio osuđen na 30 godina zatvora, a posle ponovljenog suđenja izrečena mu je kazna od 18 godina. Međutim, posle uloženih žalbi, Apelacioni sud je doneo oslobađajuću presudu. I Rašić je, kao i Tarić, u pritvoru proveo više od šest godina.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Patriota

22.04.2016. 15:56

Samo u Srbiji to moze,da covek koji je zverski mucio nekoga i odsekao glavu,bude osucen na 15 godina zatvora (sto je za takvo nesto veoma malo) i ceka na odsluzenje kazne 8 godina,umesto da bude istog dana iza resetaka...Znam rece nema mesta u zatvorima,pa izgradite ih,poljana na sve strane,gde god hoce mogu itgraditi,pozaposljavati ljude da budu cuvari,kriminalce na njivu da obradjuju zemlju,izvezes proizvode i od toga platis cuvare i lepo svima,zapoleni normalni ljudi,krimosi iza brave.....

straja

22.04.2016. 16:32

@Patriota - nema veze ali ima mnogo veze!!!Pre dosta godina bio sam podstanar I trazio stan...jedan prijatelj ADVOKAT ponudio mi je da koristim jedan stan u nekom sporu...BESPLATNO..pitam na koje vreme on mi odgovori " pa mozda I vise godina a nemanje od tri/cetiri.Ja mlad zbunjen I odbih....posle mnogo godina stan je jos u SPORU,,,ne znam da li je prazan mozda moj prijatelj je imao prijatelje koji nisu naivni kao ja.Ne znam za druge drzave ..ali u Srbiji zakoni dozvoljavaju SVASTA ...

Vladimir

22.04.2016. 16:10

Odrubio glavu, osudjen pa pušten na slobodu da čeka zatvor? Osećam se kao da živim u nekom paralelnom svetu gde je sve naopako.

Необавештен

22.04.2016. 19:33

@Vladimir - Ово ни у реалитију нема, да осуђеник чека да оде на одслужење казне.

* НЕВЕРОВАТНО *

22.04.2016. 16:20

Пази сада, он ЧЕКА ПОЗИВ на одслужење 15 година робије зато што је још 2008 убио неког!!! Море трпај то у марицу, вучи у неки затвор и бацај у ћелију! Какво бре чекање позива, да нећете можда и да га молите!?!

Bugi

22.04.2016. 16:42

Vlast ce naterati narod na ulice zbog avako niskih kazni.Manijaci napadaju decu,siluju zene,ucenjuju i prete,narko dileri nam truju decu i da ne nabrajam dalje.Narodu je bitnija sloboda kretanja od slobode govora ako neko razume sta mislim.

sole

22.04.2016. 20:07

ova drzava nije normalna.ubijes tri ljudska bica u saobracaju 7 god.odseces glavu coveku 15 god.Srbijo gde zuris u EU.trgni se i osvesti.bruka za pravosudje.drzava bez institucija.kriminalci,nepismeni sa kupljenim diplomama,rade sta hoce i postaju idoli i primer omladini.hocemo uredjenu drzavu-tesko.

Bugi

22.04.2016. 20:23

Povecati drasticno kazne,naprimer 5 godina za nezakonitu pozajmicu kola ili originalno receno kradju.Pa da vidimo ko ce onda da ih krade.Nece pasti na pamet ni pravom vlasniku da razvali vrata od kola u slucaju da izgubi kljuc.

Sara

22.04.2016. 22:34

Ovakvim ljudima ne treba da se sudi dozivotna bez razmisljanja, taj cim je jednom ubio on kad izadje iz zatvora samo nastavlja kriminalne radnje.

Ljuba

23.04.2016. 13:29

@zoran - Da, sram ga bilo. Odsekao glavu čoveku, pa mislio i iznudama da se bavi dok mu naše ekspresne službe po kuriru ne pošalju pozivnicu za robiju.Sva sreća, izbori su se primakli, pa je glavoseča završio karijeru.Inače, šetao bi on još po Beogradu, ko zna koliko, a sve uz blagoslov gospodara Srbije.