Dnevnik: Ren signalizirao oktobar

Evropski komesar za proširenje Oli Ren poslao je signal vodećim srpskim političarima da u oktobru pošalju zahtev za članstvo u EU, saznaje novosadski "Dnevnik".

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2008.

11:24

Default images

Kako prenosi Dnevnik iz dobro obaveštenih izvora u Briselu, uslov za dobijanje statusa kandidata je da u međuvremenu stupi na snagu Prelazni sporazum o trgovini sa EU, koji zavisi od pune saradnje Srbije sa Haškim sudom.

"Komesar Ren zna dobro proceduru za davanje statusa kandidata i samo zbog diplomatske učtivosti nije želeo da demantuje srpske kolege kada govore da će Srbija to dobiti već u decembru ove godine.

Ali mu je isto tako stalo da Srbija postane kandidat za člana EU pre nego što on napusti sadašnju funkciju u jesen 2009", naveo je diplomatski izvor blizak Renu.

Srbija bi, prema istom izvoru, mogla da dobije status kandidata za člana EU najranije u junu 2009, a sledeća prilika je tek decembar iste godine.

"U EU vlada uverenje da bi Srbija sa statusom kandidata bila konstruktivnija oko pitanja Kosova, a naročito oko misije Euleks na Kosovu", rekao je "Dnevniku" jedan švedski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: