Košarka

Bajić: Po titulu bez poraza

Bajić: Po titulu bez poraza
Bajić: Po titulu bez poraza

U iščekivanju raspleta situacije u vezi s mogućim sankcijama od strane Košarkaškog saveza BiH ako se ne odreknu ABA lige, koja podržava takmičenje pod okriljem kompanije ECA, Igokea je izborila novo finale košarkaškog prvenstva BiH i tako nastavila sa dominacijom na bh. parketima.

Aktuelni prvak BiH se dvokorakom plasirao u finale, gdje će imati priliku da odbrani titulu. "Igosi" su i u drugoj utakmici polufinalne serije protiv Leotara upisali sigurnu pobjedu (85:63), te su sa skorom 2:0 izborili plasman u završnicu.

"Uspjeli smo da se plasiramo u novo finale. Igrači su bili ponovo na nivou i maksimalno angažovano odradili posao. Računajući finiš ABA lige, dvije utakmice u Kupu i ovih 12 pobjeda u Ligi, imamo skor od 16:0. Pokušaćemo da nastavimo u tom trendu i tako uđemo u istoriju bh. lige", kaže trener Igokee Dragan Bajić, koji dodaje da se neće previše obazirati protiv koga će igrati u finalu.

"Ne bavimo se protivnicima, nego razmišljamo samo o nama. Majstorica između Mladosti i Kaknja biće neizvjesna i ko bude svježiji plasiraće se u finale", ističe strateg bh. prvaka.

Sjenu na završnicu prvenstva i sjajnu seriju "Igosa" bacila je trenutna situacija u Košarkaškom savezu BiH, koji je najavio da će novi prvak BiH biti suspendovan u slučaju da zaigra ABA ligu pod uslovima da ona i dalje bude podržavala Evroligu.

"Ta trenutna situacija ne utiče na nas. Igrači su 100 posto koncentrisani na trening i utakmice, tako da se ne bavimo tim stvarima", istakao je Bajić, koji nije želio puno da komentariše činjenicu da BiH još nema selektora, iako je on jedan od kandidata za tu poziciju.

"Nemam šta više da kažem, sve sam rekao nedavno. Ja sam svoj dopis i zahtjeve poslao na vrijeme", zaključio je Bajić.

Do četvrte ovosezonske pobjede nad Leotarom Igokeu su predvodili Nemanja Krstić sa 22 i Vuk Radivojević sa 13 poena. U redovima domaćina Dejan Šakotić je postigao 21 poen.

Igokea će protivnika u finalu saznati za vikend, s obzirom na to da je Kakanj nadigrao Mladost 92:76 i tako izborio majstoricu, koja će biti odigrana u Mrkonjić Gradu.

Rezultati polufinala plej-ofa: Leotar - Igokea 63:85 (0:2 u seriji), Kakanj - Mladost 92:76 (1:1).

Aleksandrovčani su favoriti da opet osvoje šampionsku titulu u BiH, ali ostaje da se vidi šta će biti nakon toga. Zbog prijetnji Svjetske košarkaške federacije (FIBA), KS BiH je donio odluku da novi šampion BiH ne smije da nastupa u regionalnoj ABA ligi pod sadašnjim uslovima, a koji se odnose na podršku i eventualno učešće u spornom Evrokupu. Aleksandrovačni su u dopisu KS BiH naveli da su "iznenađeni postupkom Saveza, koji umjesto da ih štiti, on prijeti suspenzijom".

Rat na relaciji FIBA - Evroliga, u koju je uključena i ABA liga, traje već godinama. Svjetska kuća košarke je 2004. prepustila ULEB-u da organizuje najjače klupsko takmičenje Evroligu, a sada to kvalitetno i finansijski jako unosno takmičenje želi da vrati pod svoje okrilje. FIBA pritišće nacionalne saveze, prijeti suspenzijama njihovih reprezentacija sa međunarodnih takmičenja kako bi savezi natjerali klubove da okrenu leđa Evroligi i Evrokupu.

FIBA je čak oformila i Ligu šampiona kao pandan Evroligi, ali nagradni fond ovog novog takmičenja nije ni blizu Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije