21. april  2016. 19.40  | Izvor: RTV

Dačić: Mislim da mi Vučić veruje

NOVI SAD -

Ne borim se za fotelju, nego za to da budete najbolji, pa onda i za uticaj ne političkoj sceni, izjavio je danas predsednik SPS Ivica Dačić, povodom opaske predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da Dačić i on nemaju isti odnos prema foteljama i da je za Dačića fotelja život, a da je za Vučića život Srbija.

Dačić je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, rekao da je narod odlučivao, davajući im određen broj mandata, da li će SPS praviti vladu sa SNS, a izjavu Vučića tumači kao deo predizborne kampanje.

"Istina bi bila kada bi samo ja sedeo u fotelji. Ne vidim da drugi sede u hoklicama", poručuje Dačić.

Da nije bilo SPS, sudbina Vojvodine poput Kosova

Vojvodina je autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije, tako da Socijalistička partija Srbije (SPS) nije protiv autonomije, ali da nije bilo socijalista, ko zna da li bi Vojvodina danas bila u sastavu Srbije, izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da mu je žao što predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak nije uspeo da ostvari svoje ambicije, da Vojvodina bude republika, ali da su po ustavno-pravnim normama iz 1974. godine autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija imale isti status.

"Da nije bilo socijalista, Kosovo i Vojvodina bi i danas imali isti status, odnosno, bili bi internacionalizovani i desilo bi se to što bi se desilo. Ja ne želim da aboliram bilo koga, sa aspekta dnevno-političke vlasti, ali posle 90-ih godina ostala je Republika Srpska, Dejtonski sporazum i Rezolucija 12 44, i to je nešto što niko ne može da porekne", istakao je on.

Govoreći o porukama u kampanji, da socijalisti nisu nikoga otpuštali, rasprodavali fabrike, niti su ostavljali ljude na ulici, Dačić je rekao da svega toga nije bilo pre 5. oktobra 2000. godine, a na opasku novinarke da se za vreme Miloševićeve vlasti "zapatili Jezda i Dafina", kao i istorijska inflacija, on odgovara da se Slobodan Milošević tada susretao sa raspadom zemlje, raspadom monetarne politike, nemirima u Hrvatskoj i BiH, kao i međunarodnim sankcijama zbog pomaganja Srbima u regionu.

"Ipak je zemlja 90-ih na neki način funkcionisala, tada je bilo milion više zaposlenih, makar i fiktivno. Pitajte narod da li im je bilo bolje u vreme Tita, Slobodana Miloševića ili danas, posle DOS-a", kaže on.

Za poruku, da "nijedan socijalista nije izdajnik", kaže da nije vraćanja na rečnik 90-ih, a kao ilustraciju svog stava naveo je primer jednog "instituta iz Srbije" koji je, kako kaže, za neki naučni skup u SAD napravio prilog o ekstremizmu mladih, po kojem je "Srbija militantna zemlja", da "odmalena uči decu ekstremizmu", te da je po tome u istoj ravni sa Saudijskom Arabijom.

Hej Sloveni i Marš na Drinu, "pomaže Bog" i levičastvo

Dačić smatra da poruke SPS sa završne konvencije u beogradskoj Kombank Areni, od nekadašnje himne "Hej Sloveni", preko koračnice "Marš na Drinu" i parole "Tri put' Bog pomaže", do zaklinjanja u levičarstvo, nisu zbunile birače, jer su birači SPS, kako kaže "sve to".

"Mi smo stranka sa kontinuitetom od Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića, preko partizana i Tita, do Slobodana Miloševića i današnjih dana - sve je to naše, to je naša tradicija", objašnjava on.

Dačić dodaje da socijalisti nisu utopisti, te da se ta priča može čuti od Prokuplja, preko Madrida, do Londona.

Predsednik socijalista kaže da ideje socijalne pravde i jednakosti moraju da budu merilo vrednosti svakog društva, ali da nakon promena 2000. godine srpsko društvo nije zadržalo neke vrednosti koje je, u međuvremenu, razvijeni kapitalizam 21. veka već usvojio, te da se mi sada nalazimo u kapitalizmu prvobitne akumulacije, uz pljačku i otkaze.

"U siromašnoj zemlji nema socijalne pravde"

Svoju ulogu i vezu sa spornim privatizacijama, kao i podršku smanjivanju plata i penzija, Dačić pravda nivoom učešća u tim odlukama spram broja glasova koje je SPS dobio.

"Napuštene ideje socijalne pravde moramo da vratimo, a toga nema bez povećanja BDP. Ne možete deliti nešto što ne postoji i zato smo podržali reforme, da može da dođe do pravedne raspodele bogatstva - u siromašnoj zemlji nema socijalne pravde", zaključuje on.

Prvi čovek SPS odbacuje insinuacije da su građevinski uspesi njegovog političkog saborca Milutina Mrkonjića bili "zabranjena tema" tokom izborne kampanje, da ne bi došlo do sukoba sa Vučićem, ali i pisanje pojedinih tabloida da se u prethodnom periodu odrekao mnogih kolega iz stranke i da ih je žrtvovao zbog koalicije sa SNS.

Predizborne slogane "Služimo narodu" i "Ura, ura, ura" Dačić ne vidi kao podupiranje Rusijom i predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, već kao stare srpske pozdrave kojih se socijalisti ne stide

"Ne postoji sukob između mene i Vučića"

Dačić kaže da ne postoji sukob između njega i Vučića, već da se radi o tome da su u predizbornoj kampanji sve liste rivalske, a da to što su partneri u vlasti ne znači da su isti, niti da dele iste stavove.

"Morate da znate da SPS, SNS i SRS imaju deo biračkog tela koji je fluidan. Za jedan deo birača SPS drugi izbor je Vučić, a za jedan deo birača SNS drugi izbor je Dačić", kaže on i objašnjava da sve stranke "cementiraju svoje biračko telo" tako što govore da su jedino oni pravi, a da su drugi nesiguran izbor.

On kaže da nije kritikovao Branka Ružića zbog njegovih izjava da će "SNS morati da izvinjava socijalistima, zbog svega što su govorili u kampanji", te da bi u Srbiji, zbog svega izrečenog, svako morao svakome da se izvinjava.

"Ja Vučiću verujem kada mi kaže da me ne napada, mislim da on veruje i meni. Pa, ovo je politički najmirnija kampanja od svih ranijih", zaključuje on.

Izborni test: Brisanje Kosova iz Ustava je političko, a ne pravno pitanje

U svojevrsnom izbornom testu, odgovarajući na pitanja koja su postavljena svim gostima u emisiji, Dačić je rekao da je povećanje plata i penzija realna opcija, ukoliko u kratkom roku bude rastao i BDP. Nova radna mesta i nove investicije su moguće, dodaje on, samo uz političku i investicionu stabilnost u zemlji.

Dačić smatra da javna preduzeća u oblastima u kojima država više nema monopol treba privatizovati, ali da treba pažljivo raditi kada je u pitanju prodaja prirodnih bogatstava. Zalaže se i za javnost ugovora sa stranim investitorima, ukoliko to ne ugrožava čisto poslovne interese partnera.

On se zalaže i za smanjenje poreskih stopa, a za oporezivanje verskih zajednica kaže da, pre svih, sa Crkvom treba sesti i dogovoriti modalitete, kako bi i oni mogli da se izbore sa finansijskom nedisciplinom u svojim redovima.

Autonomiju Vojvodine poštuje i protiv je njenog ukidanja, ali ponavlja da ona ne sme da ide protiv Srbije.

Za smanjenje broja poslanika Dačić kaže da je demagoško pitanje.

Nije se izjasnio da li je za brisanje preambule o Kosovu i Metohiji iz Ustava Srbije, ali je napomenuo da je to političko, a ne ustavno-pravno pitanje od samog početka, te da bi svakoga ko bi to uradio optužili da je izdajnik.

Dačić kaže da nikako ne treba uvoditi sankcije Rusiji, da treba podržavati Dejtonski sporazum, kao i da ne treba ulaziti u NATO.

Za rehabilitaciju generala Milana Nedića kaže da je štetna, te da bi se tim činom stavili među retke narode koji su sarađivali sa okupatorom.

Nije za liberalizaciju upotrebe marihuane, a zalaže se da vakcinacija ostane obavezna.

Lider socijalista nema ništa protiv toga da se održi Para ponosa i dodaje da "Srbiji treba više ponosa".

TV pretplatu kaže da plaća.

Tagovi
Broj komentara: 3

lala  21. 04. 2016. | 22:00
Mozda ti Vucic veruje, ali narod neveruje ni tebi ni Vucicu
novi sad NS  22. 04. 2016. | 08:39
lala@ Voleo bi da je tako Ali nema sanse ima jos dosta kojim odgovara ovaj rezim Zato sto mogu da Rade kako im odgovara.Plackaju ne placaju poreze itd
Raush  22. 04. 2016. | 12:30
@novi sad NS A ti placas porez, pa posle poreza ti ostane 500eura u slajpiku? Kada si poceo , ako si poceo, pre tri meseca? Jesi li kod tite placao porez, ai opet uspeo da isplatis stanove ? Ti si covece fenomen!
0
1