21. april  2016. 14.21  →  23.22 | Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Hrvatskoj uručena protestna nota, Zagreb: Predizborna kampanja

BEOGRAD, ZAGREB -

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je uručilo protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjava hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Mira Kovača date hrvatskim medijima "u kojima se vređa i omalovažava Republika Srbija". Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da želi što bolje odnose s Hrvatskom i da se nada da će zemlje Evropske unije pomoći da se odnosi na Balkanu brže unapređuju. Vlada u Zagrebu saopštila je da protestnu notu smatra samo delom predizborne kampanje i ponovilo da želi dobrosusedske i partnerske odnose.

video icon

Ministarstvo smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Hrvatske primena Zakona Srbije opisuje rečima "povijesna perverzija", a Srbiji implicira da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena s hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

Takođe, kako se dodaje, Ministarstvo koristi ovu priliku da ukaže da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Hrvatske da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. aprila 2016, i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme "Čavoglave", i "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.

Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja, navodi se u saopštenju.

Vučić: Želimo dobre odnose

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da želi što bolje odnose s Hrvatskom i da se nada da će zemlje Evropske unije pomoći da se odnosi na Balkanu brže unapređuju.

"Nadam se da ćemo moći sve da prevaziđemo i želim da verujem u bolje odnose", rekao je Vučić na konferenicji za novinare, povodom protestne note koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo ambasadoru Hrvatske zbog izjava hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Mira Kovača.

Vučić je rekao da se Srbija ponaša odgovorno i da uvek želi da razgovora i da veruje da je unapređivanje odnosa u interesu obe zemlje.

"Do izbora nove vlade uvek sam spreman da razgovaram s hrvatskim predstavnicima i da unapređujemo odnose jer je u interesu i Srbije i Hrvatske da imamo što bolje a ne što lošije odnose", rekao je Vučić.

Dodao je da Balkan može da bude motor razvoja EU, da će od ove godine "rast Srbije biti veći od prosečnog rasta EU" i da će Srbija u narednom periodu pristizati standarde Unije.

"Balkanske zemlje predstavljaju šansu za EU, a ne mesto sukoba i potencijalnih pretnji za stabinost. Odnosi (Srbije i Hrvatske) neće biti laki ali verujem da mogu da budu mnogo bolji", ocenio je Vučić.

Hrvatsko MSP smatra notu Srbije delom predizborne kampanje

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da je nota Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u kojoj se navodi da hrvatski šef diplomatije Miro Kovač vređa i omalovažava Srbiju, samo deo predizborne kampanje i ponovilo da želi dobrosusedske i partnerske odnose.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova sa zanimanjem je pratilo dosadašnju izbornu kampanju u Republici Srbiji, sa kojom Republika Hrvatska želi da ima dobrosusedske i partnerske odnose, utemeljene na vrednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina", navodi se u saopštenju kancelarije portparola hrvatskog Ministarstva, a prenela je agencija Hina.

Srodne vesti

Broj komentara: 4

tomi  21. 04. 2016. | 15:40
a srbsko vodjstvo kao i uvek,mlako ijadno u reagovanju,treba uzvratiti zustro i pravicno,nemoze fasisticka zemlja da sprovodi teror na srbihom,treba kod rume bar na kratko blokirati auto put.
anonimus  21. 04. 2016. | 17:19
@tomi Da li je vučić poneo zarđale kašike.
11
5
levak  21. 04. 2016. | 19:53
,Kao sto ce propasti EU i vama "braco" CROATICI ,ce vam se desiti uskoro ,da se preko Srbije "vadite" ,a jednog dana uskoro podnecete zahtev ,da se uvezete nanovo sa Srbijiom, zbog "coraka" kojie cinite u politiskom i drugim varijantama pa u vezi toga ostace te bez drzavnosti ,jer vam druge nema .Elem,to nece proci ,samo zbog naseg pamcenja ,koje ste nam trajanjem priredjivali nego i Pasiceve logika o hrvatima bice primenjivana u SRBA i sve sto god ste do sada pricali u vezi Srba bice promenjeno .
Raush  21. 04. 2016. | 22:07
Srbija je gde hrvatska internacionalna sfera uticaja prestaje , toliko su mocni.