Četvrtak, 21.04.2016.

14:17

Poruka studenata: "Jasenovac je genocid" / FOTO

Nekoliko desetina studenata Univerziteta u Beogradu predalo je pismo u Ambasadi Hrvatske u kojem su zatražili da Hrvatska prizna genocid u Jasenovcu.

Izvor: Beta

Poruka studenata:
Foto: Tanjug

Osim toga, organizovali su i performans “Šetnja tišine” povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

Predstavnik organizacije "Dijalog - mladi sa stavom" Stanko Debeljaković pismo je ostavio ispred Ambasade Hrvatske u Ulici kneza Miloša jer, kako je naveo, niko nije želeo da ih primi.

Foto: Tanjug
Posle toga, on je s oko 50 studenata u tišini prošetao centralnim gradskim ulicama do Trga republike, gde su ispred Spomenika knezu Mihailu održali performans.

Na centralnom gradskom trgu u pocepanoj odeći studenti su, okupljeni unutar bodljikave žice, pokušali da ukažu na atmosferu stradanja u jasenovačkim logorima.

Čitajući delove pisma upućenog Ambasadi Hrvatske, Debeljaković je rekao da su studenti u ime srpskog naroda i svih žrtava poslali to pismo "u vreme kada se istorija revidira i kada se mrtvi prekopavaju", jer je prema drugom članu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida Jasenovac "nedvosmisleno genocid".
Foto: Tanjug
Debeljaković je kazao da se "prava evidenciju nastradalih nikada neće saznati". Studenti su nosili transparente s natpisom "Stop ustaštvu" i "Jasenovac genocid".

Organizacija "Dijalog - mladi sa stavom" učestvovaće na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila kao posebna lista.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: