21. april  2016. 10.47  | Izvor: Beta

Srbija Kargo: Velika ušteda samostalnom opravkom lokomotive

BEOGRAD -

Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe "Srbija Kargo" saopštilo je danas da je završilo investicionu popravku jedne dizel lokomotive, što je prvi put nakon četvrt veka da je taj posao železnica samostalno uradila i da ga nije poverila remonterima.

Kako se navodi, na taj način "Srbija Kargo" uštedeo je oko 380.000 evra, odnosno troškovi remonta dizel lokomotive u radionici u Kraljevu iznosili su oko 20.000 evra, dok cena investicione opravke jedne lokomotive kod remontera u proseku iznosi oko 400.000 evra.

Dodaje se da je u kraljevačkoj radionici u toku popravka još jedne dizel lokomotive, koja će biti završena krajem juna, a do kraja godine samostalno će biti uradjena investiciona popravka još dve ovakve lokomotive.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbija Karga" Miroljub Jevtić izjavio je da će tokom ove godine samostalnim radom u radionicama tog preduzeća biti obezbedjen veći broj lokomotiva za teretni železnički saobraćaj na neelektrificiranim prugama širom Srbije, naglasivši da će taj posao koštati i skoro milion i po evra manje nego ranije.

"Zahvaljujući sopstvenom angažovanju i aktivnostima, 'Srbija Kargo' već od 2017. više neće iznajmljivati dizel lokomotive, što će nam doneti dodatne uštede i povaćenje prihoda", kazao je Jevtić.

U saopštenju se podseća da je reč je o dizel lokomotivama kupljenim pre 40 godina od Dženeral motorsa, i da će nakon rekonstrukcije one biti u saobraćaju još pet do sedam godina, odnosno do naredne investicione opravke.