Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert: Beogradski barok i Adriano Fazio

Koncert: Beogradski barok i Adriano Fazio

Italijanski violončelista Adriano Fazio i ansambl Beogradski barok održaće koncert „Potpora i napolitanska ekstravagancija“ 27. aprila od 19.00 u Svečanoj sali Skupštine grada.

Dan ranije isti koncert je na programu u Crkvi imena Marijinog – novosadskoj katedrali (26. april, 20.30), a ulazna oba koncerta je besplatan.

Italijanski umetnik Adriano Fazio specijalista je u izvođenju repertoara barokne epohe. Dolazi u Srbiju na poziv ansambla Beogradskog barok.Za dž

Saradnja srpskog ansambla i italijanskog umetnika ostvaruje se kroz zajedničko izvođenje programa sačinjenog od dela najznačajnijih napolitanskih kompozitora iz perioda poznog baroka, od kojih su mnogi posebnu pažnju u svom opusu posvetili violončelu kao solističkom instrumentu.

Pored gostovanja međunarodnog soliste, ekskluzivnosti ovog programa doprinosi činjenica da će se sve kompozicije izvesti premijerno pred našom publikom i to na kopijama autentičnih instrumenata iz perioda baroka koji čine pravu retkost u našoj sredini.

Italijanska strana prepoznala je Beogradski barok kao lokalnog lidera u oblasti istorijski informisane prakse izvođenja muzike 17. i 18. veka, te saradnja ima za cilj, kako zajednički rad i razmenu iskustava italijanskih i srpskih umetnika, tako i ostvarivanje novih dela visoke umetnosti koja će biti predstavljana srpskoj i italijanskoj publici. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.