Susret Madrida i Barselone, "Don Kihot" na poklon

Španski premijer Marijano Rahoj sastao se u sredu sa liderom Katalonije Karlosom Pudždemonom koji se zalaže za otcepljenje tog španskog regiona.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

08:37

Susret Madrida i Barselone,
Foto: GettyImages

To je prvi sastanak zvaničnika na ovom nivou posle dve godine.

Rahoj je pred početak razgovora iza zatvorenih vrata u svojoj rezidenciji u Madridu poklonio Pudždemonu knjigu "Don Kihot" čuvenog španskog pisca Migela de Servantesa.

AFP navodi da je mala verovatnoća da će sastanak doneti nešto novo s obzirom da su pozicije Pudždemona i Rahoja radikalno suprotne.

"Idem sa dobrom voljom, ali i razumnim skepticizmom", rekao je Pudždemon novinarima polazeći na sastanak.

Poslednji sastanak na ovom nivou održan je u julu 2014. godine kada je tadašnji katalonski predsednik Artur Mas tražio referendum o nezavisnosti i veće investicije u region.

Katalonija je jedan od 17 poluautonomnih regiona u Španiji sa sopstvenim jezikom i običajima, ali i značajnim stepenom slobode u obrazovanju, zdravstvu i policiji.

Očekuje se da će Pudždemon tražiti od Rahoja veće investicije u Kataloniju, kao i veću slobodu u upravljanju deficitom i referendum.

"To što smo ga 16 puta pitali neće nas sprečiti da pitamo i 17. put", rekao je Pudždemon pre nego što je krenuo na sastanak u Madrid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: